Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunnanåker renoveras för fyra miljoner

/
  • Sunnanåker i Trönö är ett favoritställe för många. Enligt planerna ska Akida Omsorg flytta in huset i augusti, med Jon Schönning som chef och Faxeholmen som hyresvärd. Här med ordförande Urban Wigren och vd Petri Berg.

Nu är det nästan klart att Akida Omsorg hyr Sunnanåker i Trönö av det kommunala bostadsbolaget Faxeholmen.

Det innebär mellan tio och 15 nya arbetstillfällen och 13 platser för människor med psykiska funktionshinder.

Annons

Det man väntar på är ett styrelsebeslut från Faxeholmen och ett tillstånd från Socialstyrelsen. Annars är det mesta klart.

Sunnanåker är stekhett för Akida, för det har precis allt som företaget önskar sig: Ett lugnt och vackert läge, en fin och användbar trädgård, nära till affären och en by att utforska och hitta gemenskap i.

Ungefär så uttrycker sig Jon Schönning, som precis har sagt upp sig som verksamhetschef för Hedens omvårdnadscenter i Bollnäs för att bli chef för särskilda boenden i Akidas regi.

En marknadsundersökning är gjord, och man är säker på att de kunna fylla sina 13 platser ganska omgående.

- I första hand vill ta emot personer från Söderhamns kommun och andra kommuner i närområdet. Men vi kommer även att ha ett riksintag, säger Jon Schönning.

Det är främst personer med psykiska funktionshinder som ska bo på Sunnanåker under en tid för att senare kunna slussas ut till ett eget boende.

Tror du kan den här typen av omsorg kan väcka oro bland Trönöborna?

- Skulle det bli så vill vi gärna föra en dialog med dem, eller så är det bara att ringa till oss. Vi ställer höga krav på verksamheten och lovar att ha kompetent och trygg personal.

Det företaget vill ha är ett nära förhållande till Trönö och ortsbefolkningen.

- Vi väljer medvetet mindre orter och för oss är det jätteviktigt att vara en del av Trönö. För det första kommer vi att ha en egen matsal och vi tänker handla maten här i Trönö. Dessutom är det viktigt för oss att våra boende får komma ut och göra saker. Vi kan till exempel sköta minigolfbanor och klippa fotbollsplanen.

Från Faxeholmens sida är man nöjd över att få hyresgäster till Sunnanåker, och man betraktar det som en viktig del i det rekryteringsarbete som har gjorts på sista tiden.

Faxeholmen förbinder sig att renovera Sunnanåker för cirka fyra miljoner kronor, och man kommer även att bygga en inomhuspassage mellan Sunnanåkers två paviljonger.

Lagom till jul ska anläggningen vara klar för invigning. Om Socialstyrelsen ger sitt tillstånd till verksamheten och om Faxeholmens styrelse säger ja.

Mer läsning

Annons