Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sunfab vill överklaga bygglov

Ytterligare ett nytt kontorshus ska byggas på Varvet. Grannen Sunfab planerar att överklaga bygglovet.

Nyligen beviljade byggnadsnämnden bygglov för ett nytt kontorshus i två våningar på Varvet, i närheten av de två nya husen som redan finns. Grannen Sunfab är inte glad över beskedet. De befarar att bli helt inbyggda och vill att nämnden endast ska tillåta ett envåningshus. Det informerade de även byggherren Per Svedberg om i ett tidigt skede. Sunfab har också synpunkter på utformningen av de nya byggnaderna.

– Vi tycker att det är jättepositivt att det byggs, men vi är trötta på förfulandet av området. En gång i tiden har de ställt krav på nya Järn, hur det ska se ut, och när vi byggde ut ville vi göra en fin byggnad i harmoni med omgivningen. Vi hoppas vara en attraktiv arbetsplats med vårt säte här på Varvet, där vi fortfarande vill verka och utvecklas. Det är en tuff bransch och vi vill inte bli inbyggda av pappkartonger. Men nämnden lyssnar inte på oss, säger Jerker Sundin, delägare i Sunfab.

Byggnadsnämndens ordförande Ann Berg (FP) hänvisar till att det inte finns en höjdangivelse i detaljplanen och att det då är svårt att neka bygglov.

– Det är tråkigt att de tycker att de inte blir lyssnade på och jag förstår att de känner sig besvikna. Samtidigt är det ju så att det byggs nya hus och det är svårt att säga "ni får inte bygga eftersom de där bakom inte får ha utsikten kvar". Två våningar är inte störande i ett sådant område.

Jerker Sundin har en annan syn på saken.

– Står det ingen begränsad bygghöjd kan det lika gärna vara en våning eller ingen våning alls. Nämnden måste ha potential att säga ifrån. Omständigheterna i dag är inte samma som när detaljplanen gjordes och nämnden har ju själv sagt att man gjorde fel då. Men det här verkar vara jättekänsligt.

Per Svedberg vill inte kommentera saken.

– Det är helt enligt byggnadsplanen, säger han.