Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sune och brf tågmästaren i Bollnäs gjorde underhåll under pandemin: "Vi kände oss trygga med att underhållet kunde göras coronasäkert"

Under den pågående pandemin har många bostadsrättsföreningar tvekat inför att genomföra underhåll på sina fastigheter. Men tack vare HSB:s noggranna säkerhetsrutiner går det fortfarande att utföra arbetet som planerat – på ett ansvarsfullt sätt.

– Bland de vanligaste frågorna vi får om underhållsarbete sedan pandemin bröt ut är ifall vi måste gå in i lägenheterna och hur det i så fall fungerar, säger Christer Sandström, arbetsledare och förvaltare på HSB i Bollnäs. Men i slutändan har de faktiskt blivit förvånade över att arbetet har fungerat så bra och att det till och med följt den uppsatta tidsplanen trots det rådande läget.

Enligt Christer Sandström har det senaste årets händelser inneburit helt nya utmaningar att ta ställning till när det kommer till fastighetsunderhåll. Men, konstaterar han, med en välfungerande kommunikation har de allra flesta arbeten ändå kunnat genomföras.

– Idag krävs en ännu tydligare dialog mellan oss, bostadsrättsföreningen och de boende. Vi måste se till att alla inblandade får löpande information om vilka direktiv som gäller och är insatta i hur handlingsplanen ser ut. Så länge det finns lite flexibilitet och alla är med på noterna så är vår erfarenhet att det rullar på riktigt bra.

Brf Tågmästaren i Bollnäs är en av de föreningar som under året genomfört underhållsarbete på sina fastigheter tillsammans med HSB. Arbetet bestod i att byta fönster på fem huskroppar och samtidigt asbestsanera, berättar ordförande Sune Thalin.

– Visst hade vi diskussioner i föreningen huruvida vi skulle genomföra underhållet som planerat, särskilt med tanke på att vi har många äldre boende. Men efter att vi fått en inblick i entreprenörernas otroligt breda säkerhetstänk och genomtänkta rutiner kände vi oss trygga med att det hela kunde göras på ett säkert sätt.

För att hantverkarna skulle få tillgång till lägenheterna utan risker för de boende utfördes arbetet på ett rullande schema som följdes med stor noggrannhet.

– Vi visste nästan exakt på minuten när de tänkte komma till respektive lägenhet, så det var väldigt enkelt för de boende att bara förflytta sig till ett annat rum. Alla som arbetade med underhållet höll rätt avstånd och saneringsfirman hade heltäckande skyddsdräkter som är ett måste för asbestarbete, så den delen var coronasäker redan från början.

Styrkan hos en stor aktör är en av de främsta fördelarna med att som förening vara ansluten till just HSB, menar Sune Thalin.

– Det känns tryggt att ha tillgång till den pålitlighet och stabilitet som det innebär. Med HSB i ryggen får man hela paketet av experter till sin hjälp och kan vara säker på att upphandlingar och allt annat sköts som det ska. Och skulle man fundera över något finns det alltid någon att prata med, så man behöver aldrig känna att man står själv i processen.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och HSB Södra Norrland och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
HSB Södra Norrland
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Sune och brf tågmästaren i Bollnäs gjorde underhåll under pandemin: "Vi kände oss trygga med att underhållet kunde göras coronasäkert"

Under den pågående pandemin har många bostadsrättsföreningar tvekat inför att genomföra underhåll...
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Lena är ordförande i sin bostadsrättsförening:”Vi hinner knappt be om hjälp innan det är fixat”

Fastighetsskötsel, städtjänster, ekonomisk förvaltning eller förvaltaravtal? Alla...
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

2 tjänster som minskar risken för ökade kostnader i din bostadsrättsförening - och kan effektivisera styrelsens arbete

Sitter du i en bostadsrättsförenings styrelse? Då gäller det att ha koll på att besluten ni...
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Tre tips för en effektivare styrelse – Så höjer det fastighetens värde

Det är både enklare och mer givande att driva en bostadsrättsförening om man vet vad arbetet i en...
ANNONS FRÅN HSB SÖDRA NORRLAND

Så slipper bostadsrättsföreningen chockhöja avgiften: "Det är en trygghet att veta vilka kostnader föreningen har framför sig"

Brf Bagaren i Söderhamn är en av de bostadsrättsföreningar som länge använt sig av en...