Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Suif laddar för historiskt SM på hemmaplan: "Har spelat nere i källaren sen jag var liten"

Söderhamn är känt som en pingisstad. Men trots detta har man aldrig arrangerat ett svenskt mästerskap. Fram till nu vill säga – i helgen står Suif som arrangör för lag-SM.

Trots att Söderhamn är känt som ett pingisnäste har man fram till nu aldrig fått stå värd för ett SM i bordtennis. Men till helgen är det dags – då lag-SM för ungdomar och juniorer avgörs i staden.

– Ja, det är första gången. Vilket känns lite konstigt med tanke på att vi har legat i elitserien i en massa år. Men en jätterolig grej, nu när vi har blivit så bra att vi har två lag kvalificerade själva så känns det extra roligt, säger Fredrik Lundquist.

Den tidigare elitspelaren är coach för Söderhamns UIF:s bidrag till mästerskapet. Hemmaklubben ställer upp med lag i två av de sex klasserna – P13 och P15.

– Känslan är ungefär lika i båda lagen, att det är ett eller två lag i varje åldersklass som vi rimligtvis inte har någon chans mot. Men efter de lagen känns det jämnt, och där borde vi ha chansen att komma högt upp.

Spårvägen kliver in som storfavorit i P13-klassen. Tillsammans med Norrtull tillhör laget även favoriterna i P15-klassen.

Men där hoppas Suif:s Theodor Ulin att hans lag kan vara med som en outsider och utmanare till SM-guldet.

– Vi siktar mot pallen, så får vi se därifrån vad vi kan nå, säger Ulin.

P13-laget har en liknande målsättning.

– Vi siktar mot att ta oss ur gruppen, men det blir tufft. Det är två jämna lag och sen ett lag som är lite bättre än vad vi är. Det blir tufft, men vi siktar ändå mot pallen, säger P13-liraren Elliot Lundquist.

Fredrik Lundquist hoppas även att helgens värdskap kan öppna dörren för att i framtiden få senior-SM till Söderhamn.

– Det känns som att det är på gång, vi ansökte faktiskt om nästa års senior-SM, men det hamnade i Halmstad. Men både vi och kommunen är väl aktiva för att få hit lite mer evenemang. Så jag hoppas att det kan bli aktuellt med senior-SM här i staden, säger Lundquist.

FAKTA – Coach Fredrik Lundquist om spelarna i P15 och P13

P15

Martin Lötberg: "Hans bästa vapen är en bra serve och han är jäkligt duktig på att avgöra med forehand. Får han ett läge efter sina vassa servrar så gör han mycket poäng med det spelet."

Theodor Ulin: "Etta i P15-laget, bäst av grabbarna. Han är väl väldigt stark på backhandsidan framför allt. Bra räckvidd och bra känsla. Han är ganska allround och han var kvartsfinalseedad på SM, så han är någonstans sexa, sjua, åtta i Sverige".

Pontus Djäkner: "Kanske den som har bäst försvarsspel, jäkligt duktig på att blockera och har en väldigt bra blick för spelet. Det är det som sticker ut mest för honom."

Dennis Krohin: "Har jättemycket talang. Bra teknik och bollkänsla, så växer han på sig lite och får bättre räckvidd så kan han bli riktigt, riktigt vass".

P13

Sam Gustafsson: "Spelade handikapp-SM i helgen som var och tog silver där. Fortsätter att utvecklas och hänger med förvånansvärt bra. Han spelar riktigt bra på både backhand- och forehandsidan."

Lukas Hallin-Sjölin: "Har väl bäst serve för sin ålder och en otrolig touch på bollen för att vara så liten, han har två år kvar i klassen eftersom han är född -04. Får han lite fart på fötterna kan han en bli en jätteduktig spelare".

Elliot Lundquist: "Ett år kvar i klassen, född -03. Han har bra slag och bra teknik, men behöver få lite mer fart i armar och ben för att kunna störa de allra bästa i landet."

William Wiberg: "Har tagit jättekliv den här säsongen, allround spelare. Han har jättebra känsla och bra blick. Hans problem har varit har varit att han har varit lite för snäll och för försiktig. Men det börjar komma, han tuffar till sig och har gjort en del jättebra matcher på slutet."