Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SUH:s skulder på politikernas bord

Kommunstyrelsens arbetsutskott har fått information om de ekonomiska problemen för föreningen SUH.
Föreningen kan inte betala sina skulder till kommunen – på närmare en miljon kronor.

Efter en semestervecka på Kanarieöarna, var kommunalrådet Marie Centerwall (S) tillbaka i stadshuset på torsdagen.

Under heldagssammanträdet med kommunledningen blev det bland annat information om de ekonomiska problemen för SUH – Svenskt utvecklingscentrum för handikappidrott – med sex anställda i Bollnäs.

Föreningen har obetalda skulder på 961 000 kronor för bland annat hyror och fjärrvärme, för sina tidigare lokaler vid Höghammarhallen i Ren.

Trots två uppgörelser om avbetalningsplaner – den senaste gällde till och mars i år – har föreningen inte kunnat betala. Och nu hotar konkurs, om kommunen går till kronofogden med sina krav.

– Vi fick en kort resumé utifrån svårigheterna som de befinner sig i, säger Marie Centerwall. Nu får vi avvakta och se vad de kommer fram till själva, för att ordna upp sina skulder.

Kan kommunen hjälpa till med det?

– Det är inget sådant sagt. De måste själva visa hur de kan komma till rätta med detta – och vi kan inte ta över skulder.

Vad kommunen däremot kan göra omgående, konstaterar Marie Centerwall, är att reglera hyresavtalen för de skollokaler som kommunen hyr i andra hand av SUH – i gamla brandstationen på Framnäsvägen.

Lokalerna där ägs av Skolfastigheter i Bollnäs AB – och hyrdes fram till sommaren 2013 av kommunen, för gymnasieskolan Höghammarskolans räkning.

Då tog SUH över som hyresgäst – i samband med de nu skrinlagda planerna på att starta gymnasiesärskolan Hälsogymnasiet. Kommunen hade sagt upp hyresavtalet för att flytta sin verksamhet till kommunägda lokaler – men har fortfarande utbildningar kvar.

I dag hyr kommunen cirka 1 400 kvadratmeter i fastigheten, i andra hand, av SUH.

– Det här måste regleras upp med fastighetsägaren, så vi får ett eget kontrakt direkt, säger Marie Centerwall.