Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succéartad virkpodd

Kompisarna Maria Lindén och Josefin Hammarstedt är två virkglada mammor från Kilafors som bestämde sig för att göra en podcast. Tusen prenumeranter senare, är succén ett faktum.

Allting började för ungefär 20 år sedan på Kilafors IF:s avbytarbänk där Maria och Josefin ofta fick sitta. Någonstans där började en vänskap ta vid. Efter fotbolls- och grundskoltiden flyttade de båda runt på grund av jobb och studier. 2007 bestämde sig Maria för att flytta hem till Hälsingland och Kilafors.

Tre år senare gjorde Josefine samma sak och av en ren slump blev de grannar. Det var då bara Maria som hade intresset av att virka, men det smittade snabbt av sig.

– Virkningen förde oss samman igen, säger Josefin.

Några år senare började Maria lyssna på olika podcasts och blev, som hon själv beskriver det, frälst. Hon tyckte då att Josefin skulle göra en egen om deras gemensamma intresse, virkning. Josefin tyckte det lät intressant men hade ett krav, att Maria också skulle vara med.

– Hade det funnits en podcast om virkning hade jag börjat lyssna direkt, men det gör det inte så vi fick göra en egen, säger Josefin.

Första avsnittet spelades in strax efter jul men lades ut först i början av februari.

– Vi trodde vi hade koll på det tekniska men det visade sig att så var inte alls fallet, så vi tog hjälp av några kompisar, berättar Maria.

Programmet fick snabbt spridning och efter tre avsnitt hade så många som tusen personer valt att prenumerera på dem. Detta utan egentlig marknadsföring.

– En annan större podcast om stickning nämnde oss i ett av deras avsnitt. Det gjorde nog mycket, säger Josefin.

Maria tror också att den nördiga inriktningen gjort att de blivit så populära.

– Vissa gör ju "poddar" om allt och ingenting, det blir tråkigt i längden, säger hon.

Den geografiska spridningen på de tusen lyssnarna är stor och det är många som hör av sig till dem båda, inte bara om virkningen.

– Det var en som mailade och tyckte vår dialekt var exotisk, säger Maria och skrattar.

Maria är fyrabarnsmamma och Josefin väntar snart sitt andra barn. Hon tror att många av deras lyssnare också är småbarnsmammor.

– Det är en bra och social hobby för föräldralediga, säger Josefin.

Båda säger att de nog skulle kunna klassas som virknördar. Maria berättar att hon har planer på att skaffa angorakaniner.

– De har en päls som växer mycket fortare än andra kaniners och den är bra att använda till virkning, säger Maria

Hon har redan införskaffat en spinnrock.

– Man vill gå tillbaka till grunden, det finns en slags vinning i det naturliga, säger Maria.

Josefin håller med.

– Man får också en förståelse och ett nytt perspektiv av ett hantverk i och med att man gör allt från grunden.

Till lyssnarnas förtvivlan har podcasten en osäker framtid. De båda har dock förhoppningar om att hinna spela in ett avsnitt till innan Josefin ska föda.

– Efter det vet jag inte hur det blir. Virkningen och podden hänger ju ihop med livet, säger Josefin.

kan du lyssna på podden.