Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för Peace and Love i Borlänge

/

Sol, ljumma nätter och spelningar av Jay-Z, Mando Diao och Patti Smith. Med ännu ett publikrekord måste årets Peace and Love-festival beskrivas som en succé.

Annons

Årets upplaga av Peace and Love hade alla möjligheter att göra succé. Med namn som Jay-Z, Kent, The Ark och Patti Smith på affischen var förväntningarna högt ställda. På onsdagen smygstartade musikfesten med bland annat en konsert av Julian Casablancas från The Strokes. Festivalledningen anade att det var något speciellt på gång.

På torsdagskvällen var 40 500 biljetter sålda och siffran steg stadigt. Klockan 18 på festivalens sista kväll kungjordes antalet besökare. Då var 42 000 biljetter sålda.
- Redan i början på veckan började vi ana att det skulle kunna bli lika många besökare som förra året. Det kändes nästan overkligt, säger festivalchefen Patric Hammar.
Med en hårsmån slår Peace and Love det publikrekord på 41 685 biljetter som sattes i Borlänge förra sommaren. Musikfesten är nu överlägset störst bland de svenska festivalerna och har definitivt tagit kungakronan rån Hultsfredsfestivalen som i år tvingades ställa in på grund av bristande biljettförsäljning.
Bland höjdpunkterna på Peace and Love märks konserter med snart sagt samtliga stora svenska rockband. The Hives gjorde en bejublad konsert och såväl The Ark som Kent valde att dra igång sina sommarturnéer i Borlänge. Ändå var det hemmasönerna i Mando Diao som drog störst publik av de svenska banden.

Absolut störst publik hade New Yorks hiphopmogul Jay-Z. Festivalens säkerhetschef uppskattar att han lockade runt 35 000 personer när han avslutade musikfesten. Rappstjärnan charmade Borlängepubliken med hitlåtar som "99 problems" och "Hard knock life".
- Det var en magisk kväll i Borlänge. Vi är trötta, men lyckliga och väldigt stolta. Det är kul att vi slår rekord, men det viktigaste är att vi har kunnat höja kvaliteten på festivalområdet och på konsertproduktionen, säger Patric Hammar.
Peace and Love står på toppen, men frågan är vart festivalen ska ta vägen.
- Vi har redan börjat fundera över vilka överraskningar vi kan komma med 2011. Det är inte så viktigt om det kommer 30 000 eller 42 000 personer. Vi kallar oss för en budskapsfestival och det är budskapet om fred och kärlek som är det viktigaste. Det känns som att det gick fram i år, säger en väldigt trött, men mycket glad festivalchef.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons