Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Styrsystem ger inte äldreomsorgen kvalitet

Efter många års arbete i äldreomsorgen har jag som pensionär fått en annan infallsvinkel på äldreomsorgen – i synnerhet hemtjänsten.

Jag har arbetat i en hälsingekommun, bor i en annan och har en anhörig med stort hjälpbehov i en tredje. I stort sett uppfattar jag att hemtjänsten är ungefär likadan i alla tre kommunerna.

Stora byråkratiska organisationer som utifrån Socialtjänstlagen ser som sin främsta uppgift att göra Socialstyrelsen, länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket nöjda. Anledningen till den kolossalt omfattande dokumentation som förekommer är i första hand att göra dessa tillsynsmyndigheter nöjda. Detta är oerhört tidsödande procedurer och om det verkligen gagnar pensionärerna är mycket tveksamt. Pensionärernas intressen kommer långt ner på prioriteringslistan. Det verkar tyvärr vara så att det viktigaste att tydliggöra är vad äldreomsorgen inte ska göra för pensionärerna.

Det känns beklämmande när min anhörig uppfattar att personalens viktigaste uppgift vid besöken är att närvaromarkera. Att han upplysts av personal att "vi gör bara det som står på lappen". Det som inte står kan vara till exempel att göra ren glasögonen, klippa fingernaglar, plocka bort dagstidningar från bordet eller köpa ett paket kaffe. Då är det nödvändigt med anhöriga.

Men det finns ljus i mörkret som ger en oerhörd glädje. De personer som finns i alla personalgrupper som jobbar med hjärta och sunt förnuft mera än vad som står på lappen och som också kan sätta sig ner några minuter för ett samtal. Det är inte de byråkratiska regelverken eller styrsystemen som ger äldreomsorgen kvalitet, det är faktiskt de i personalgrupperna som kan lyssna och bemöta de äldre med värdighet och förståelse.

Jag blev så glad över reportaget i Kuriren förra veckan om den hemtjänstgrupp i Söderhamn, som på eget initiativ medverkar till att pensionärerna med hemtjänst får äta tillsammans. De ser möjligheter i stället för omöjligheter och har en chef som ger stöd till kreativitet och initiativ. Vill ge en uppmuntran till att fortsätta i den här andan. Ett stort tack till den här hemtjänstgruppen och en förhoppning om att fler följer efter.

En liten undran till sist... Den enorma byråkratin i äldreomsorgen – ger den verkligen kvalitet för de stora resurser i tid och pengar som den slukar? Skulle det gå att i någon mån överföra resurser från byråkratin till pensionärerna? Vi kanske behöver fundera i nya banor och tänka nytt. Det vore kanske värt att diskutera och fundera över även på politisk nivå.

Birgit Lundgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel