Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sture "Torparn" Brorsson har avlidit

Homnaprofilen Sture "Torparn" Brorsson är död. Livsglädje präglade honom in i det sista och han var inställd på att köra häst på Volasdan på söndag. Så blev det inte. Han avled i onsdags, 71 år gammal.

Annons

Sture Brorsson diagnosticerades redan våren 2012 för myelom, skelett- och blodcancer. Han visste att han levde på utmätt tid men det hindrade honom inte från att känna livsglädje. I en artikel i Ljusnan, i samband med sin 70-årsdag den 23 december 2012 sa han:

– Det måste tydligen komma en sån här sjukdom för att värdera livet. Jag känner mig priviligierad att jag kan hålla på med det som är roligt och meningsfullt. Och skulle klockorna ringa nu så skulle jag vara nöjd med det som varit.

Sture Brorsson föddes i Nabban, Alfta, 1942. Där fick han börjar köra häst redan som 13-åring och det fortsatte han med. Minst 70-80 hästar trodde han själv han haft.

Till Homna kom Sture 1967, först som arrendator men köpte sen till både jordbruksmark och skog. Här drev han ekologiskt lantbruk med kor och grisar, jobbade i skogen på vintrarna och tillverkade hyvlat takspån. Spånen sålde han bland annat till Skansen.

På 90-talet körde han i gång Torparns Hästturer. Genom åren har mängder med människor åkt häst och vagn längs skogsvägar runt Homna, stannat till vid forsen, ätit god mat och hört Sture berätta om kolmilor och flottarliv. Speciellt populära har turerna varit i juletid.

Vid en rutinkontroll i Gävle den 2 juli visade det sig att Stures tillstånd försämrats. Efter medicinering kunde han dock vända hem till Homna. Där genomfördes en planerad hästtur med dottern Anna-Karin som ciceron efter Stures noggranna anvisningar.

En smedja vid Olanders i Alfta skulle ha nytt spåntak. Det bygget hann Sture också med att instruera och övervaka.

I helgen försämrades han tillstånd hastigt och han avled i onsdags eftermiddag. Med de anhöriga samlade omkring sig i hemmet somnade han in stilla och lugnt. Dottern Anna-Karin berättar:

– Han sa: var inte ledsna. Jag har haft ett bra liv.

Sture Brorsson var en stor personlighet. Driftig men samtidigt hjälpsam. Han älskade sina hästar och att vara ute i skog och mark.

In i det sista var han inställd på att som vanligt köra häst på Volasdan i Edsbyn. Där hade han stått i 40 år och späntat spån för besökarna. Men så blev det alltså inte.

Sture Brorssons närmast anhöriga är sonen Per-Lennart, dottern Anna-Karin med familj samt bonusbarn och syskon.