Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stugsundsuddens möjligheter

"Jag ser en brygga längs med stranden, kantad med små butiker och bostäder."

Saneringen är klar och den förorenade industrimarken har fått sig ett rejält ansiktslyft. Men hur ser egentligen Stugsundsuddens framtid ut?

– Det här är ett projekt som skulle få det att vattnas i munnen på vilken planerare eller exploatör som helst, säger kommunens planeringschef Ingemar Olofsson.

På onsdag invigs det nya Stugsundsudden och området öppnas för allmänheten. Gång- och cykelstråk är redan anlagda, men det lär inte stanna där.

På skyltarna som står uppställda inför invigningen står överskriften "Från miljöbomb till attraktivt havsnära område för friluftsliv och bostäder". Det sistnämnda är någonting som även planeringschefen är inne på och området är sanerat med bostadsbyggande i åtanke.

– Trenden i samhället i stort är boende vid vatten, båtar och skärgårdsmiljö. Området är en tillgång för att kunna möta efterfrågan, säger Ingemar Olofsson.

Han har en vision om hur området skulle kunna se ut.

– Jag ser en brygga längs med stranden, kantad med små butiker och bostäder. Det vore kul.

Vägen dit är dock lång och inga beslut är fattade. Planeringsarbetet inför och under saneringsarbetet har varit gediget och tidskrävande. Nu behövs det en ny planering för hur det fortsatta arbetet ska se ut.

– Vi ser inga begränsningar, bara möjligheter, säger Ingemar Olofsson.