Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stuffa och sticka har varit Monicas melodi

När hon ringde upp Hasse Persson i Sök och finn kallade hon sig själv "Stickidioten" eftersom hon bara frågade efter stick- och virkböcker. Hon har stickat sedan tidiga tonåren, och säger själv att hon stickar jämt och ständigt. Men i dag får stickorna vila. I torsdags fyllde hon 70 år, och i dag bjuder hon in släkt och vänner till kalas.

Annons

Monica Flöjt har arbetat största delen av sitt yrkesverksamma liv på kontor, men hon har även hunnit med att vikariera som fritidsledare, och jobba som både mattant och gatsopare.

– Jag avslutade mitt arbetsliv med att gå på gatan, säger Monica och skrattar gott.

Det var 2008, sista månaderna innan hon skulle gå i pension. Från mitten av april till i november jobbade Monica som gatsopare, för övrigt den första kvinnan i Hudiksvall som städade i stan.

– Det var ett helt underbart jobb.

Redan i tidiga tonåren började Monica sticka. Nu är hon medlem i Sveriges stickförening, och sedan många år tillbaka stickar hon jämt och ständigt, som hon själv uttrycker det.

– Det blir mycket strumpor, koftor, schalar, pulsvärmare. Ja, allt.

Barnens intresse för hästar och ridning gjorde att Monica under många år från mitten av 1970-talet fungerade som lägermamma på Hudiksvalls rid- och ponnyklubb. Och eftersom barnen red, började Monica också rida.

– Men efter att sista barnet fötts tog jag aldrig upp ridningen igen. Tyvärr. Men jag har alltid haft hästar i närheten. Äldsta dottern har hållit kvar hästintresset, så jag har haft dem i närheten så jag har kunnat klappa på dem och tycka om dem

Dans och musik har alltid varit viktiga delar i Monicas liv, sedan hennes mamma lärde henne dansa vals på köksgolvet hemma. Som så många andra gick hon på dans på Högliden, och 1975 började hon med folkdans.

Dansintresset gjorde att hon fick jobb som ringdansledare på skolorna.

– Sen kom de och frågade om jag kunde ha en kurs i gammeldans.

Det ledde till att Monica blev erbjuden ett jobb som fritidsledare på halvtid, då hon åkte runt i skolorna i Stuffa-projektet, där elever från årskurs 3 fick lära sig dansa. Bland Monicas Stuffa-elever märktes bland andra Tomas Brolin.

Men det var långt ifrån bara dans eleverna fick lära sig.

– Den viktigaste delen var att lära ut hur man skulle uppföra sig.

I samband med fredagsdanserna på Högliden fick Stuffa-eleverna chans att dansa ett par timmar till orkester innan den riktiga dansen började.

– När de kom uppklädda och fina och bjöd upp varandra, det var så gulligt att man fick tårar i ögonen.

Monica har dansat mycket genom åren, till exempel Hälsingehambon i tolv år och hon har även dansat i Timråschottisen och Grännapolkan.

Men en meniskoperation gjorde att hon så småningom fick sluta med dansen.

– Jag har alltid sagt att ingen karl ska behöva frakta runt en kommod runt dansgolvet.

I juni 1998 flyttade Monica till Upplands Väsby och jobbade åt både Upplands Väsby kommun och Vallentuna kommun. I november 2004 blev hon änka, och i mars 2005 flyttade hon hem till Hudiksvall igen.

Nu är hon precis i färd med att sälja sin kolonilott på Västberga.

– Mina fingrar säger ifrån. Jag kan inte rensa ogräs längre. Då är det en fördel att ha barn som har tomter. Där ska jag få lite pallkragar så jag kan sitta ner och njuta av naturen på det viset. Jag kan få mina ärter, och jag kan få lite hjälp med rensningen de dagar då det är extra besvärligt med fingrarna. Jag får kanske hjälpa till med att klippa gräset i stället. För hålla i gräsklipparen, det kan jag.

En hobby Monica har tagit upp på senare år är fotografering.

– När barnen var små fotograferade jag lite, men det var inte förrän de digitala kamerorna kom som intresset vaknade på riktigt.

Monica fotograferar sitt eget Hudiksvall.

– Så att mina barn ska få se hur Hudiksvall har sett ut. Just nu dokumenterar jag bygget där gamla Frälsningsarmén var. Annars fotar jag blommor och sånt som jag tycker är vackert. Jag fotograferar för mitt eget höga nöjes skull.