Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studieförbunden laddar inför våren

Glasskålar i kulörta färger? Spanska och italienska eller svensk husmanskost? Cirkelledarna i Söderhamn lär ut det mesta och nu förbereder de sig inför kursstart.

Annons

Ingibjörg Ferraú Ólafsdóttir undervisar i både italienska och spanska på studieförbundet Vuxenskolan. Om ett par veckor är det dags att dra i gång en nybörjarcirkel i vardera språket.

– Det är mest folk som rest eller ska resa som vill kunna beställa mat och klara sig som turister. Vi lyssnar och skriver och de får berätta lite om sig själva på språket. Det är inga komplicerade saker, men jag tycker att de är duktiga och intresserade, säger Ingibjörg Ferraú Ólofsdóttir.

Cirklarna är alltså inriktade på praktisk språkfärdighet, men inte bara.

– Det måste vara lite grammatik också, fastän folk kan tycka att det är svårt och onödigt. Om man lär sig basgrammatiken öppnas så mycket, säger Ingibjörg.

Lena Ullberg är också cirkelledare på Vuxenskolan. I hennes studiecirkel kan man lära sig att göra glasföremål med hjälp av en teknik som kallas "fusing", av engelskans "fuse" som betyder "smälta".

– Vi köper in glasskivor, både mönstrade och genomskinliga. Man börjar med att välja vilka färger man vill ha och vad man vill göra; en skål eller ljuslykta eller vad det är. Sedan skär man ut det och knäcker med en tång, lägger det som det ska vara och kör det i ugnen på 800 grader. Då heter det att det "fusas" ihop till en platta, säger Lena Ullberg.

Plattan kan sedan formas till olika saker. I verkstaden står skålar i alla färger och mönster, smycken och till och med en tvålkopp. Lena Ullberg har lett studiecirklar på Vuxenskolan i mer än femton år, i glashantverk de senaste fem åren.

– Jag tyckte att glas var spännande. Och att man kan göra användbara saker, inte bara en pryl att sätta på hyllan, säger hon.

En viktig aspekt av studieförbundens verksamhet är förstås den sociala. Kanske blir det extra tydligt när man leder en cirkel i matlagning, som Monica Zellafors på ABF.

– Jag tycker att det är jätteroligt att laga mat och började fråga ensamstående som bara köpte färdigrätter om de inte ville laga själva. Då sa de att de inte kunde, säger hon.

Så föddes idén till en studiecirkel i matlagning, som nu har hållit på i ett par tre år.

– Vi har en utbildad kock som brukar vara med och lära ut sina kunskaper. Deltagarna kommer med olika idéer och förslag som de vill testa. Sedan brukar vi äta maten tillsammans. Det är ett roligt sätt att umgås, säger Monica Zellafors.