Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studentboende för pendlare

I dagarna skickas andra omgången antagningsbesked ut till alla som sökt plats på svenska högskolor och universitet. Samtidigt kommer nu varningar om bostadsbrist för studenter.

Annons

Rekordmånga har sökt till Högskolan i Gävle och studentkåren har haft fullt upp med att förmedla boende till höstens blivande studenter.

- Det ordinarie studentutbudet är fullt, berättar Marie Nikander, vice ordförande i Gävle studentkår. Jag har fått ett muntligt löfte från Gavlegårdar att de ska ordna fram lägenheter, men just nu står vi och stampar.

Det kommer emellertid att handla om tre- eller fyrarumslägenheter där studenterna blir tvungna att dela kök med andra studenter. De är dessutom placerade långt från högskolan.

Men för Bollnässtudenter som är beredda att pendla till Gävle finns det möjligheter på närmare håll. Bollnäs Bostäder har sedan flera år ett högskoleerbjudande för studenter. Erbjudandet omfattar högskolestuderande på annan ort än i Bollnäs och för närvarande finns ett tjugotal kontrakt skrivna med studenter.

Erbjudandet innebär normal månadshyra, men väl två betalningsfria månader per år och ett resebidrag på 800 kronor i månaden under studietiden. Det här gäller under förutsättning att man tre gånger per år kan visa upp ett intyg att man fortfarande bedriver högskolestudier (minst 10 poäng per termin) och att man inte redan hyr av Bollnäs Bostäder.

- Det här gäller lägenheter upp till och med tre rum och kök och alla kommunens bostadsområden, förutom de mest eftertraktade, Öster och Älvåsgårdarna i Bollnäs, säger Lena Wexén på Bollnäs bostäder.