Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strövtåg längs Edsbyns äldsta gata

Följ med på ett strövtåg efter Edsbyns äldsta gata och möt några av de som bor efter den idylliska gatan med anor ända tillbaka till medeltiden.

Annons

I dag är Edsbyns äldsta gata - Bygatan - en slumrande sommaridyll med anor ända tillbaka till medeltiden (från 1050 till början av 1500-talet). Annat var det i början av 1800-talet, då var gatan ett myller av djur, människor och olika vagnar. Gårdarna låg tätt efter denna byväg.

Till varje gård hörde mellan 12 och 15 större och mindre träbyggnader av olika slag. Vägen kantades av gärdsgårdar. Sammanlagt fanns det 24 bondgårdar i området. I dag är sträckan mellan Norra torget och gården Prims mitt emot Folkets hem bevarad.

Den gamla Bygatan slingrade sig runt i en cirkel mellan gårdarna och det fanns flera stickvägar.

– I dag går det inte att känna igen den gamla Bygatan, som smalnade av mot Norra torget. I detta område vägrade nämligen bönderna att släppa ifrån sig mer mark till vägen än nödvändigt. På vintern gick kol- och vedtransporter efter Bygatan, säger Rolf Strand.

Bönderna delade på ansvaret att ploga gatan. Med hjälp av en så kallad plogbill, som gick runt i gårdarna som en stafettpinne, höll man reda på vem som stod på tur.

Rolf Strand kan belägga att Bygatan verkligen fanns på medeltiden. Han har kollat upp i släktboken och funnit att av de 24 hemmanen som fanns i området är det 15 som man kan följa ända tillbaka till 1500-talet och Gustav Vasas tid, då bönderna skulle betala skatt för den jord de ägde.

– Jag tycker Bygatan är fantastisk och historiken är intressant till max, säger Rolf Strand.

Under laga skifte, som genomfördes 1850-1860 i Edsbyn, flyttades några av gårdarna till södra delen av Edsbyn.

Gården Sjols (Shols), där det hölls kreatursmarknad efter avslutad slåtter och då fäbodjäntorna hade kommit hem från sommarvallarna, gick ett värre öde till mötes.

Kreatursmarknaden upphörde mot slutet av 1800-talet då även gästgiveriet i gården upphörde. På 1930-talet revs huvudbyggnaden och tanken var att sätta upp den igen på Skansen i Stockholm.

Men timret som kom till Skansen användes i stället till reparationer av andra byggnader. Väggmålningar från Sjols finns i dag bevarade i Nordiska museet och Edsbyns hembygdsgård.

Tiden för kreatursmarknaden vid Sjols, mot slutet av sommaren, inspirerade senare Ovanåkers hembygdsförening när man startade Persmässan.

Ulla Eriksson har bott vid Bygatan i 50 år. På den tiden kunde man lämna ytterdörren olåst om man gick ut utan att det blev problem. Ja, till och med när familjen reste till Funäsdalen en gång var dörren olåst.

– Jag tycker mycket om Bygatan. Vi har även en grupp med grannar som kallar oss för Team lilla Bygatan. Vi brukar träffas ibland, säger Ulla Eriksson.

15-årige Adam Sundberg har snart bott ett år vid Bygatan med sin familj.

– Det är bra. Det är nära till centrum och till Celsiusskolan, så man kan gå eller cykla utan problem. Jag spelar bandy och det är även nära till Arenan, säger Adam Sundberg.

Elin Forsblom bodde först vid Bygatan med sin mamma under nio år och har nu efter några år flyttat tillbaka och har en egen lägenhet i det hus där hon bodde förr.

– Det är bra att bo här. Man är mitt i byn, men ändå på sidan av. Det känns som att komma hem igen och det är en härlig sammanhållning här på gården, säger Elin Forsblom.

Till slut får vi titta in hos Therese Fagerhov som bor i ett gammalt hus med moderna inslag.

– Det är helt fantastiskt att bo vid Bygatan. Det är lugnt och skönt. Huset är verkligen charmigt, säger Therese Fagerhov.