Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ströman: "Xi är bra, Jojje är dum" - Här är svaren som Kinas ambassad vill ha av svenska journalister

Det skulle ju bli så bra. Kina skulle öppna sig mot omvärlden. Nu ser vi en riktning i rakt motsatt riktning. Kina stryper åsiktsfriheten – och försöker göra det även i Sverige.

Tänk dig att Kinas kommunistiska parti bestämmer hur du får tycka i vissa frågor. Jo, visst låter det vansinnigt. Men det är inte så långt från verkligheten det låter. Råkar du vara anställd i ett företag som ägs av Kina eller har verksamhet i Kina, så är risken uppenbar att du skulle drabbas om du engagerar dig för exempelvis Taiwans självständighet eller för de över en miljon människor i provinsen Xinjiang som tvingats in i rena koncentrationsläger. Det har hänt att anställda vid företag som har verksamhet i Kina fått sparken för rätt harmlösa uppdateringar på sociala medier, som retat Kina.

Råkar du vara anställd i ett företag som ägs av Kina eller har verksamhet i Kina, så är risken uppenbar att du skulle drabbas om du engagerar dig för exempelvis Taiwans självständighet eller för de över en miljon människor i provinsen Xinjiang som tvingats in i rena koncentrationsläger.

Nu visar det sig också att Kinas ambassad i Stockholm genomför rena politiska förhör med journalister som söker ackreditering till Kina. Aftonbladets Peter Kadhammar skriver i Aftonbladet om vilken typ av frågor han fick när han sökte ackreditering: Ambassadpersonalen ville veta vad han anser om Kinas kommunistiska parti, så där i största allmänhet. De ville veta vad han anser om den kidnappade och sedan fängslade svensken Gui Minhai. Och sedan frågade de på ett klumpigt och okunnigt sätt om vad han anser om den svenska frilansjournalisten Jojje Olsson – som bor och arbetar i Taiwan efter att ha blivit utslängd från Kina.

"Rätt svar" enligt Kinas ambassad är naturligtvis följande:

1. Det ärofulla Kinas kommunistiska parti har givit det kinesiska folket välstånd och utveckling. Även i framtiden måste marxismen-leninismen och Xi Jinpings tänkande vara grunden för Kinas utveckling. Att den kinesiska politiken har väldigt lite med klassisk marxism att göra hör liksom inte hit.

2. Gui Minhai är dum. Men av dunkla politiska motiv försöker vissa utnyttja fallet Gui Minhai för att försämra relationerna mellan Sverige och Kina. (Denna förklaring har knäppgöksklass, men för en diplomat från en diktatur gäller det att försöka tro på den).

3. Jojje Olsson är också dum. Han är ju kritisk mot kommunistpartiet.

Sverige – och en rad andra länder – satsade på relationerna med Kina. Det skulle skapa jobb här hemma. Kina skulle bli – om inte en demokrati, så i varje fall ett land där en mer öppen attityd mot "avvikande" åsikter var en ekonomisk nödvändighet. Om du ska utveckla nya prylar, så är det bra om medarbetarna vågar säga vad de tycker. Du kan inte utveckla produkter i ett land där varje medarbetare ängsligt undrar om en ny idé är i enlighet med "den store ledarens" ambitioner.

Om du ska utveckla nya prylar, så är det bra om medarbetarna vågar säga vad de tycker.

Kina blev mer öppet. Kina skapade välstånd åt sin egen befolkning. Under en period var Kina också ett land där det fanns ett utrymme för ett civilt samhälle, det vill säga rörelser och organisationer som inte stod under kommunistpartiets kontroll.

Det outtalade hotet är att Kina slutar handla varor från länder som inte "anpassar sig", medlet är bland annat att börjar "förhöra" svenska journalister som söker visum till Kina.

Men nu har Kinas kommunistiska parti bytt politik. Nu är målet att utnyttja Kinas välstånd för att tysta all kritik, inte bara internt i Kina utan också i omvärlden. Det outtalade hotet är att Kina slutar handla varor från länder som inte "anpassar sig", medlet är bland annat att börjar "förhöra" svenska journalister som söker visum till Kina. Det räcker med att ställa frågan "Vad tycker du om Gui Minhai?" för att journalisten ska fatta: "Ooops, den här killen vill de inte att jag skriver om."

Det räcker med att ställa frågan "Vad tycker du om Gui Minhai?" för att journalisten ska fatta: "Ooops, den här killen vill de inte att jag skriver om."

Frilansjournalisten Jojje Olsson kan vara stolt över att bli omnämnd på det här sättet av världens största skurkstat.