Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strokepatienter i onödig vårdkö

Den 21 oktober är det länsstrokedagen i Gävleborg. Länets alla experter på detta område samlas på högskolan i Gävle och tar del av nya rön och diskuterar vårdprogram och behandlingar.

Man kommer också att få ta del av den senaste statistiken från Riksstroke (ett kvalitetsregister för hela landet). Denna statistik visar att vi är bra på en hel del, men också att vi ligger efter.

Ett stort problem är väntetiden för karotiskirurgi. Patienter som har förträngningar i halspulsådern löper risk att proppar löper i väg till hjärnan och förorsakar stopp. Personer med denna förträngning behöver opereras helst inom två dagar och maximalt två veckor efter den första TIA-attacken (övergående cirkulationsstörning i hjärnan) om det ska vara någon vits. Här får vi vänta i genomsnitt 34 dagar!

Varför? I Gävle finns det en kirurg med kärlkompetens och i Hudiksvall tre stycken. Man har bestämt att operationerna endast får utföras i Gävle och många patienter skickas till Uppsala för operation. Detta är helt obegripligt. Patienterna löper risk för återinsjuknande och vi gör av med en massa pengar på utomlänsvård, vad jag förstår helt i onödan. Nog väljer Gävleborna hellre att åka till Hudiksvall och behandlas än att riskera återfall under den långa väntetiden.

Vi måste ta tillvara den kompetens vi har inom landstinget och se till hela länets behov, vare sig kunskapen finns i norr eller söder!

Charlotte Klötz (FP)

landstingspolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel