Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strokepatient fick vänta på läkare

Överbeläggning och stress på akuten i Hudiksvall gjorde att en 70-årig man inte fick träffa läkare tillräckligt snabbt. Nu kritiseras sjukhuset av Inspektionen för vård och omsorg, IVO som under hösten kommer granska hur det är ställt med patienternas säkerhet i länet.

Händelsen ägde rum för ett år sedan, mannen fick hjärtflimmer och sökte sig på kvällen till akuten i Hudiksvall. Han lades in på hjärtavdelningen över natten, men när mannen vaknade upptäckte han att han inte kunder röra vänsterarm och att mungipan hängde på vänster sida.

Han larmade och en sjuksköterska konstaterade att mannen hade strokesymptom och kallade på läkare. Mannen röntgades, men läkarna fann ingen blödning eller synlig infarkt.

Han fick blodförtunnande medel och skickades hem. Men väl hemma kände mannen att domningen i vänster kind blivit starkare och hur även höger sida av huvudet började domna. Nästa dag tog han sig till sjukhuset igen och där kunde en ny undersökning visa att han hade fått en stroke.

I sitt yttrande skriver sjukhuset att händelsen ägde rum under en tid med många överbeläggningar. Den utbildningsläkare som kontaktades av sjuksköterskan på morgonen beskriver en tung arbetsbörda med högt besökstryck på akuten och vinterkräksjuka bland patienterna.

Enligt IVO har mannen inte fått den vård som sjukhuset borde ge. Han skulle tidigt ha undersökts av en läkare och dessutom har mannens tillstånd inte dokumenterats ordentligt. IVO menar att det är landstingets sak att se till att akuten i Hudiksvall har den personal, de lokaler och den utrustning den behöver. Myndigheten noterar också att läkare under utbildning får arbeta under så svåra förhållanden, särskilt när de är första nattjouren. Det tar IVO med sig när de i höst ska granska hur det är ställt med patientsäkerhetsarbetet i länet.

Miriam Nahum är chefsläkare på Division Medicin-Psykiatri. Hon säger att händelsen ägde rum när det var ett mycket högt tryck på akuten. För att lösa den situationen har man nu valt att utöka helgbemanningen under långhelger och försöker hitta effektivare sätt att arbeta.

– Jag har tittat på besöksantalet månadsvis sedan 2010. Under mars-april förra året var det en extrem situation. Vi hade 739 patienter, normalt ligger vi på cirka 600. Det är svårt att planera för adekvat bemanning i förväg, säger hon.

I går berättade tidningen om den svåra situationen för länets akutmottagningar. De tar emot dubbelt så många patienter som de är avsedda för.