Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Striden står om dina pengar

I dag tar finansminister Anders Borg den klassiska promenaden från finansdepartementet till riksdagen för att överlämna regeringens budgetproposition inför nästkommande år. Men det är allt annat än en hemlighet vad han bär med sig.

Inte minst eftersom finansministern i går höll ett seminarium där han redogjorde för huvuddragen i budgeten. Ett tilltag som säkert kommer att kritiseras av oppositionen med motiveringen att det ytterligare åsidosätter riksdagens auktoritet.

Den kritiken har redan riktats mot att regeringen under de senaste veckorna vid flera väl valda tillfällen har presenterat delar av budgetens innehåll. Vilket också i hög grad bidrar till att det blir få eller inga nyheter för Borg att leverera då han i dag ställer sig i riksdagens talarstol.

Den sista stora biten i budgetpusslet levererades när partiledarna för de fyra borgerliga partierna framträdde på alliansdagen i lördags. Då meddelades, precis som väntat, att det blir ett fjärde steg i jobbskatteavdraget. Skattesänkningen på sammanlagt 10 miljarder kronor innebär att de flesta löntagare får en skattesänkning på mellan 200 och 250 kronor. Vilket i sin tur innebär att regeringens jobbskatteavdrag har gjort att 99 procent av alla heltidsarbetande fått sänkt skatt på över 1 000 kronor i månaden. För 75 procent har avdraget medfört en skattesänkning på över 1 500 kronor i månaden.

Det är en ordentlig förstärkning av plånboken som regeringen försett landets löntagare med. En frihetsreform som innebär att man får bestämma mer över sina egna pengar.

Så ser emellertid inte oppositionen på situationen.

I en debattartikel förklarade i går partiledarna och språkrören för de tre rödgröna partierna att det fjärde steget i jobbskatteavdraget innebär att regeringen nu "slarvar bort" tio miljarder kronor i skattesänkningar. Det är följaktligen ett slöseri att låta skattebetalarna få behålla mer av sina egna pengar.

Det här är ett resonemang som bara är möjligt om det är så att man egentligen anser att alla pengar i själva verket är statens, men att staten av generositet låter löntagarna få behålla en del av det som de drar in till statskassan.

För att trappa upp den här striden om regeringens "vårdslösa skattesänkningar", som de uttrycker saken, försöker de nu pränta in hos svenska folket att regeringen lånar till att sänka skatten. Och förstärker sitt påstående med att det är en politik som, enligt en opinionsundersökning som de rödgröna låtit göra, endast har stöd hos 17 procent av väljarna.

Problemet med detta påstående är bara att det inte är till att sänka skatten som regeringen behöver låna, utan till de utgifter som de har i sin statsbudget. Men som man frågar får man svar.

Och när det gäller utgifterna är det inte precis så att oppositionspartierna förespråkar en större finanspolitisk återhållsamhet än regeringen. Tvärtom vill de i olika grad, eftersom de saknar en gemensam ekonomisk politik, dra på landet ett större budgetunderskott. De vill alltså låna mer pengar än regeringen.

Vem är det egentligen som är vårdslös med skattebetalarnas pengar?

Tycker du att du får behålla för mycket av din lön efter det att skatten har dragits? Skulle du med glädje överlämna ytterligare en dryg tusenlapp varje månad till exempelvis Lars Ohly, som han sedan fick sätta sprätt på?

Striden står om dina pengar. Inte statens. Låt inte de rödgröna partierna ta dem ifrån dig.