Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stridbar politiker byter parti

Den egna partipolitiken tar för lätt på integrationsfrågan, anser Hudikpolitiker. Nu byter han parti, men platsen i fullmäktige behålls fram till valet.

Arif Khalifa lämnar Moderaterna. I ett brev till lärande- och kulturnämnden begär han att få lämna nämnden. Samtidigt skriver han att han behåller sin plats i kommunfullmäktige.

Redan i december 2010 hotade Arif Khalifa att lämna partiet. Efter några dramatiska veckor valde han till slut att inte bli politisk vilde. "Som politisk vilde är man helt ensam. Med ett parti i ryggen är det lättare att påverka", sa han då.

Nu säger han sig vara redo att lämna partiet, och han kommer att kandidera för det nya Fredsdemokraterna i årets val. Där finns ett engagemang för integrationsfrågor som saknas i Moderaterna, enligt Khalifa.

– Fredsdemokraterna har som huvudmål att arbeta för fred, för likabehandling och mot rasism, säger han.

Ett annat mål är att sänka sympatierna för Sverigedemokraterna, som fått växa sig alltför starka, enligt Arif Khalifa.

– Det måste finnas ett motsvarande parti, men som jobbar mot rasismen.

Partiet kan få människor som vanligtvis inte röstar, till exempel nysvenskar, att ta sig till valurnorna, tror han. Det ger också det nya partiet goda möjligheter att växa.

Inom kort kommer partiet att ha sitt första möte i Hudiksvall. Det är Arif Khalifas uppgift att få i gång – det för Hudiksvall – nya partiet.

– Det blir upp till mig att registrera nya medlemmar. Det är det jag ska jobba med närmast, säger han.

Arif Khalifa har under sin tid i Hudiksvallspolitiken bland annat krävt förre lärande- och kulturordföranden Stefan Bäckströms avgång. Han motionerade också nyligen mot partiviljan om sommarskola, en motion han också fick stöd för.

När han nu lämnar partiet blir han ändå ingen politisk vilde, säger han. Den moderata linjen kommer han i huvudsak att följa i fullmäktige.

Moderate kommunalrådet Jonas Holm beklagar att Arif Khalifa lämnar partiet.

– Jag tycker det är tråkigt. Arif behövdes i vårt parti, säger Holm.

Arif Khalifa har ju varit en stridbar politiker under de här åren.

– Ja, men det har många andra också varit. Det är bra när folk ifrågasätter, bara ja-sägare är inte heller bra, säger Jonas Holm.

Kritiken mot integrationspolitiken kan Holm till en del förstå.

– Vi har inte riktigt nått fram. Därför riktar vi minst fem miljoner till integrationsarbete i nya Sociala investerings- och integrationsfonden i år.