Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid ström till vallokalerna

Valarbetarna i Alfta var glatt överraskade. Fler än väntat röstade i EU-valet.

Redan klockan 8 på söndagsmorgonen slog vallokalerna upp dörrarna för väljarna – och de stängdes inte förrän på kvällen.

I gamla kyrkskolan i Alfta, granne med Johannesgården, satt några tappra valarbetare. De instruerade väljarna och tog emot röstkuverten för de röstberättigade i området Alfta Norra.

Fler än väntat röstade i valet och de yngre väljarna var överraskande många och engagerade.

– Jag måste säga att jag inte förväntade mig att så här många skulle rösta. Det här var positivt, säger valarbetaren Kjell Caspersson.

Han arbetade vid sitt första val i början av 1980-talet.

– Vi får se hur lång tid det tar att räkna rösterna den här gången. Vid förra riksdagsvalet höll vi på till halv fyra på natten. Men nu är det bara ett val att räkna ihop så det går nog snabbt, säger han.

De flesta som röstade i gamla kyrkskolan gick till valurnorna runt lunchtid. Sen eftermiddag hade uppskattningsvis mellan 350 och 400 i Alfta Norra sagt sitt i EU-valet. Då var inte förtidsrösterna inräknade.

Per-Gunnar Hansers, Alfta, kom till vallokalen med hustrun Ulla. De ställde sig bakom de gröna karaktäristiska skärmarna och var snabbt klara med sina val.

– Vi brukar rösta i valen om det inte är något annat viktigt under dagen, säger han.