Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strid om gula hundband

Gulahund är en ny kampanj för att hundar som behöver lämnas i fred ska märkas med något gult. Men Svenska kennelklubben stödjer inte förslaget.

Gulahund heter en ny kampanj på nätet som startats av några hundägare. De tycker att hundar som har större behov av eget utrymme ska märkas med ett gult band, eller en rosett, på kopplet eller selen.

– Så att alla ser att hunden har behov av extra utrymme och ger ägaren tid att gå undan, säger Maria Ahola, hundinstruktör, hundägare och en av initiativtagarna.

Det gäller inte bara aggressiva hundar, utan det kan handla om att hunden har haft negativa erfarenheter, är rädd, blyg, sjuk, under speciell träning eller löper, enligt Gulahund.

Men Svenska kennelklubben stödjer inte kampanjen, utan är kritisk.

– Vi tycker att man måste kunna kommunicera med varandra och visa respekt. Om man har band eller inte ska inte styra, säger Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska kennelklubben, SKK.

Man ska inte ta kontakt med en okänd hund utan att prata med ägaren först, enligt SKK. Hans Rosenberg ser en risk i att det går inflation i olika märkningar av hundar och att folk kan sammanblanda gula band med assistanshundars gula täcken. Det finns också risk för tolkningen att man kan gå fram till hundar utan gula band, utan att prata med ägaren först, enligt SKK.