Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressade djur knäcker bonden

/
  • Rovdjurscentrets chef Benny Gäfvert tillsammans men några av föreläsarna, från vänster Sara Sundin från länsstyrelsen, Yasmine Bengtson och Jens Jung.
  • Rovdjurscentrets stora sal fylldes av 107 personer vid seminariet om rovdjur och tamdjur.

Rovdjursskador handlar om mycket mer än ihjälbitna djur. De sekundära skadorna för skadade och skrämda djur ger djurhållarna massor av extra arbete. Det området behöver bättre regler.

Annons

Då Rovdjurscentret i Järvsö på måndagen arrangerade ett seminarium i ämnet "Rovdjur och tamdjur – går det ihop?" så var intresset enormt. Det var 107 närvarande som fyllde den stora samlingssalen till sista plats.

Men för djurhållare är det inte ihjälbitna djur som är det största problemet. Fokus låg den här dagen på sekundära skador. Skrämda djur blir stressade och kan uppvisa en mängd olika symptom.

– Lagstiftningen är inriktad på primära effekter. Ett dött djur är relativt enkelt att hantera. Men för de sekundära effekterna, då ett djur slutar äta eller förlorar ett foster, finns det ingen lagstiftning, säger Yasmine Bengtson, som är agronom och biolog och som forskat i ämnet.

För djurhållare har rovdjursproblematiken blivit allt besvärligare.

– Under 2012 har jag för första gången fått hjälpa djurhållare som vill sluta. De orkar inte längre och då handlar det inte i första hand om djur som blir dödade utan allt det andra som skapar ett enormt merarbete, berättar Lotta Zetterlund från LRF Gävleborg, som nu ser vilka konsekvenserna blir av att kliva av mitt under sina femårsåtaganden.

Bland de 107 deltagarna fanns en mycket stor spridning, från enskilda djurhållare till tjänstemän på alla nivåer upp till miljödepartementet.

Representanter från Länsstyrelsen, Naturvårdsverket och miljödepartementet informerade om den framtida rovdjursförvaltningen så deltagarna skulle ha all tillgänglig information innan dagen avslutades med en tre timmar lång diskussion.

Annons