Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strejk skulle påverka ekonomin

I veckan varslade Byggnads om stridsåtgärder mot företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier.

Varslet är utformat i tre etapper under april. Byggnads agerande är oansvarigt. Vad har de egentligen för agenda? De fick ett utökat huvudentreprenörsansvar för en dryg månad sedan. Hela branschen jobbar för säkra arbetsplatser. Arbetsmiljölagen skärps den 1 juli. Finansdepartementet har lagt fram förslag på närvaroliggare och oannonserade arbetsplatsbesök. Lägsta lönen inom Byggavtalet är 24 500 kronor i månaden. Ändå säger Byggnads upp avtalet och varslar om stridsåtgärder. En strejk som skulle påverka ekonomin i hela landet och särskilt på lokal nivå där jobben hotas. Strejken får även stora följdeffekter inom andra branscher som industri, handel och transportnäring.

Byggnads säger att de vill ha en säker arbetsmiljö utan dödsfall. Vi har redan en nollvision för detta arbete och starkt fallande tal vad gäller olycksfall och dödstal. Den kampanj som Byggnads bedriver om att det sker ett dödsfall i månaden är falsk vilket de själva tillstått. I själva verket inträffade inga dödsfall på byggavtalets område i fjol.

Byggnads säger att de vill ha byggarbetsplatser där människor inte utnyttjas. Även detta är en självklarhet för Sveriges Byggindustriers medlemsföretag. Vi arbetar för att regler ska gälla i hela branschen, inte bara den tredjedel som har kollektivavtal. Ingen på Sveriges Byggindustriers arbetsplatser har utnyttjats i modern tid. Under fyra år har vi haft 2 750 tvister med Byggnads. Inga sådana fall har vi behandlat. Det finns inga tvister inom Byggavtalet under 28 000 kronor i månaden.

Byggnads säger att de vill ha en bransch utan oseriösa arbetsgivare och kriminalitet. En självklarhet för Sveriges Byggindustriers medlemsföretag och där har vi kommit väldigt långt. Byggnads förslag når inte målet utan skapar olika förutsättningar för olika företag och snarare stimulerar till olika former av brott. Dessutom är det både olagligt och olämpligt. Vi vill ha sund konkurrens genom lagar och regler som når hela branschen, inte bara den tredjedel som har kollektivavtal.

Byggnads säger att de vill ha en arbetsmarknad fri från låglönekonkurrens där utländska byggnadsarbetarna knappt får betalt. Finansdepartementet har lagt fram förslag på närvaroliggare och oannonserade arbetsplatsbesök vilket ytterligare ökar transparensen. Enligt Byggavtalet är lägsta lönen 24 500 kronor i månaden. Byggnads säger att de vill stärka och utveckla våra svenska kollektivavtal. Självklart, det arbetas det med hela tiden, enligt den svenska modellen, men vi kan inte bidra med olaglighet och olämpliga förslag som får motsatt effekt än det avsedda.

Nu är medlare utsedda, jag hoppas de kan hjälpa till att bygga upp förtroendet mellan oss parter för att komma tillbaka till förhandlingsbordet snabbt. 

Anders Hansson

chef, Sveriges Byggindustrier Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel