Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk hotar Bollnästravet

/
  • Strandade förhandlingar kan, i värsta fall, leda till tävlingsstopp från 9 juli på Bollnästravet. Det är dock inte troligt.

Tävlingsverksamheten vid Bollnäs travbana kan stoppas från 9 juli.
Detta då Kommunal på torsdagen varslade om strejk inom hästsportsnäringen på grund av strandade förhandlingar med arbetsgivarparten Almega.
– Det här kommer väldigt olyckligt och kan ställa till stora problem för oss om strejken bryter ut, säger Carl–Erik Sandström, ordförande i Södra Hälsinglands Travsällskap.

Annons

Kommunals åtgärder innebär total arbetsnedläggelse för förbundets samtliga medlemmar och icke organiserade anställda vid Västergötlands travsällskap, Södra Hälsinglands travsällskap, Svensk galopp AB, Åby travsällskap, Jämtlands travsällskap och Örebro-Bergslagens travsällskap.

"Efter intensiva och långa förhandlingar med Almega tjänsteföretagen, kan vi i dag tyvärr konstatera att vi inte kommer längre i våra försök att få ett kollektivavtal för ridinstruktörer och stallpersonal hos ridhusföretag, stallpersonal hos travtränare samt banarbetare vid travbanor", säger Lenita Granlund, andre vice ordförande för Kommunal, i ett pressmeddelande.

Om Kommunals varslade strejk bryter ut kommer tävlingsverksamheten vid de fem travbanorna Bollnäs, Åby, Axevalla, Östersund och Örebro samt Täby galopp att drabbas.

– Bryter strejken ut så blir det inga tävlingar från och med 9 juli. Vi har väldigt svårt att förstå varslet eftersom vi är överens med Kommunal om villkoren för banarbetarna vid travbanorna. Vi har gått motparten till mötes om deras krav och velat skriva på avtalet, säger Tommy Karlsson, avtalsförhandlare på Almega tjänsteföretag.

För Bollnäs del skulle en strejk betyda stora problem, men Carl–Erik Sandström tror ändå att det kommer att tävlas på Bollnäsovalen.

– Vi är en av sex banor som kan drabbas. Skulle det bli strejk så får vi försöka låna in personal från andra banor om varslet träder i kraft eller lösa det via olika entreprenörer. Vi har ju planerade tävlingsdagar som ligger så jag hoppas verkligen att parterna kan komma överens så att det här löser sig så snabbt som möjligt.

Mer läsning

Annons