Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Streaming minskar nedladdning

/

Lagliga streamingtjänster minskar illegal nedladdning och leder till ökat musiklyssnande. Den digitala musikförsäljningen i Sverige har ökat med över 100 procent under 2010.

Annons

Musiktjänster som Spotify har slagit stort de senaste åren. Nu bekräftar en ny norsk undersökning att streaming får oss att lyssna både mer och lagligare.
I studien uppger 68 procent av de tillfrågade att de lyssnar mer på musik sedan de började utnyttja streaming. 72 procent säger att de ofta upptäcker musik de aldrig tidigare lyssnat på.
- De här resultaten är tecken på att streaming både ökar den totala musikkonsumtionen och breddar det utbud lyssnarna tar del av, säger Aspiro Musics vd Per Einar Dybvik i ett pressmeddelande.

Även i Sverige har streamingen ökat avsevärt.
- Musikintresset är fortsatt högt, kanske högre än någonsin. Den fysiska försäljningen har gått ned men i stället ökar den digitala musikförsäljningen via källor som Itunes och Spotify. Vi hoppas att den fortsätter att öka, säger Lisa Cronstedt på branschorganisationen Ifpi.
Enligt Ifpi står den digitala försäljningen för närmare 32 procent av den totala musikförsäljningen i Sverige, vilket innebär en fördubbling under det senaste halvåret.
I den norska undersökningen svarar över 50 procent av de tillfrågade att de slutat med olaglig nedladdning av musik tack vare streaming. Liknande tendenser syns enligt Lisa Cronstedt även i Sverige.
- Vi tror att alla lagliga tjänster är positiva för hela musikbranschen. De legala digitala tjänsterna konkurrerar ut de illegala eftersom de är bättre och utvecklas snabbare.

Erika Walukiewicz/TT Spektra

Mer läsning

Annons