Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stråtjärabor uppvaktar kommunen: "låt oss ta hand om badplatsen även på pappret"

Det är oklart om vilka regler som gäller på badplatsen i Stråtjära.
Nu ber ortsbor kommunen om formellt tillstånd att få sköta den.

Någon ställer sin husvagn mitt på badplatsen. En annan bänkar upp sig på ställplatsen över sommaren, den stora gräsplanen avsedd för tillfällig camping och beter sig som om det är deras privata mark.

Läs också: Lill-kiosken vid badplatsen: "Det vore fint om den blir en mötesplats i Stråtjära"

Medlemmarna i i den ideella byföreningen Stråtjäras framtid är trötta på att det inte finns något fungerade regelverk för hur rutinerna kring badplatsen fungerar.

Det är Söderhamns kommun som äger marken men föreningen sköter badplatsen sedan flera år.

Läs också: Uppiffad badplats har fått servering

– Vi har inget formellt avtal men får ett bidrag på 9000 kronor av kommunen för att städa toaletterna, plocka skräp och tömma soporna, berättar Bengt-Åke Wadell från Stråtjäras framtid.

– Campingen har blivit jättestor med många besökare och de ställer sig lite hur som helst. En del står där hela säsongen som vore det en sommarstuga och tycker sig ha förstfödslorätt att bestämma vem som får stå där. Det är en lite anarkistisk stämning, så det krävs en mer fomraliserad ordning. Vi behöver stöd från kommunen i form av ett avtal så att vi får kraft bakom vårt agerande, säger Bengt-Åke Wadell.

Arbetsuppgifterna växer i takt med att campingen blir mer populär. En solig sommar krävs det daglig skötsel för att inte toaletterna ska svämma över.

Badplatsen fyller en viktig funktion. Ställplatsen intill sjön Bergviken finns med i tyska och holländska guideböcker. Många som kommer till platsen återvänder år efter år.

– Folk är närmast lyriska när de beskriver stället. För oss som bor i byn är det viktigt att fånga upp den ström av turister som kör på E4:an på väg mot fjällen. Dessa besökare ger både inkomster och liv åt byn. De tar en fika i vår kiosk, handlar i affären och tankar i macken intill, säger Bengt-Åke Wadell.

Läs också: Kassan från medeltidsdagen i Stråtjära stulen: "Ett nesligt brott"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!