Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stråtjära och Trönö för stora för butiksstöd

En ny utredning föreslår att ett särskilt driftstöd ska rädda butiker i glesbygden. Men butikerna får enligt förslaget omsätta högst 11 miljoner kronor, vilket gör att Ica-butikerna i Trönö och Stråtjära inte kommer att ha rätt till bidraget.

David Eriksson har drivit Ica i Trönö i tre månader tillsammans med Emil Andersson. I fjol hade butiken en omsättning på 14,5 miljoner. Men utgifterna är stora.

– Inköpspriser, personalkostnader och elpriser höjs, men vi kan inte höja butikspriserna eftersom vi ständigt konkurrerar med de större livsmedelsbutikerna. De kan pressa priserna genom att beställa stora volymer, vilket vi inte kan. Vi har många lojala kunder, men det är ändå tufft.

Ett driftsstöd kan vara till stor hjälp, tycker David Eriksson.

– Idén är jättebra. Många handlare är i stort behov av extra stöd för att överleva, och det är viktigt för hela bygden att butiken får finnas kvar.

Han skulle gärna se ett stöd även för de som har en lite högre omkostnad, så att de inte hamnar i samma situation som de mindre butikerna. De är ju ungefär lika utsatta.

Gudrun Eriksson är butikschef på Ica Nära Hälsingporten i Stråtjära. Hon skulle gärna ta emot ett bidrag, men önskar först och främst att både politiker och medmänniskor tänkte ett steg längre.

– Ett bidrag är en tillfällig lösning. Mer långsiktiga lösningar vore att se till att det fanns fler bussförbindelser för ungdomar och pensionärer till exempel. Och att man tänker på att stötta lokala företag. Om vi har ett elfel anlitar jag i första hand hantverkare som finns i Stråtjära. Nästa gång kanske de behöver handla och väljer att handla hos oss, säger Gudrun Eriksson.