Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stråtjära kraftsamlar

Hur framtiden ser ut för Stråtjära skola vet ingen. Men oron gnager bland byborna och klart är att besluten om skolan även är avgörande för de lokala företagen.

Kaffekopparna fylldes på, idéer utbyttes och framtidsplaner smiddes då några av byns företagare samlades på Stall Stråtjära under torsdagskvällen. Det finns ingen lokal företagarförening i bygden, men kanske är det dags att starta en?

– Vi tror att vi kan få mer makt om man organiserar sig. Politikerna borde lyssna mer om vi var en röst. Det är bäst att vi förbereder oss redan nu så att vi kan förhindra dåliga politiska beslut, sa Stefan Möller, företagare på Iconec AB och en av de som hade tagit initiativ till träffen.

Syftet med företagarträffen var att brainstorma och diskutera vad de lokala företagarna kan göra för att säkra framtiden för Stråtjära skola, som är hjärtat i bygden och mycket viktig för de flesta lokala näringsverksamheterna. Kommunens skolutredning, där förslaget att lägga ner Stråtjära skola fanns med, lades visserligen ner denna gång. Men oron finns kvar.

– Vi andades ut lite, men inte helt. Om skolan läggs ned blir det tufft. Tufft att driva affären och huspriserna kommer att sjunka om folk inte vill flytta hit. Allt hör ihop. Som företagare är det viktigt att tala om att vi finns och visa att den här bygden lever. Och att söka bidrag är inte heller långsiktigt, det hjälper bara ett tag, sa Gudrun Eriksson, på ICA Nära i Stråtjära.

– Att bo som vi gör är att göra ett medvetet val. Det är långa resor, vi spolar själva hockeyplanen och rustar elljusspåret. Att vi dessutom ska behöva kämpa för att få behålla vår grundservice kvar, det känns inte rätt, sa Mia Larsson.

Olika lösningar på problemen lades fram på bordet. En uppdaterad hemsida är viktig för att få nya invånare till Stråtjära och Holmsveden. Finns det möjlighet att nischa skolan så att den kan locka fler elever utifrån? Och vore det inte bra att bjuda in politiker från de olika partierna att redogöra för deras syn på skolans framtid? Mer samverkan mellan företagen på orten vore också bra.

– Det är viktigt att agera när vi känner att vår skola är hotad. Om vi går ihop gemensamt kan vi få det att röra på sig, tyckte Åsa Melin.

Stefan Möller berättade om en beräkning som visar att det finns 196 företag i Skogs socken som tillsammans omsätter runt 190 miljoner kronor och sysselsätter cirka 175 personer på heltid. Runt 20 procent av de som bor i området skulle då driva ett företag.

– Vi var själva förvånade att det är så många. Det är klart att många av företagen är små, men alla är viktiga. Jag vet inte om alla politiker i Söderhamns kommun är medvetna om detta, men jag är övertygad om att de kommer att lyssna på vad vi har att säga. Vi står på egna ben, säger han.