Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strategiska planen är död, ingen sörjer

På landstingsfullmäktige 20 maj ställde jag en fråga till Ann-Margret Knapp (S) varför presentationen av den strategiska planen enligt henne krävt en tydlig majoritet som mottagare.

Detta gjorde jag eftersom när den till slut presenterades drygt fyra månader försenad (29/5) var Knapps kommentar att hon inte hade en aning om vad som skulle gå att genomföra. Hennes borgerliga kollega Brink sa att det inte skulle bli någonting alls av planen, minsta sagt divergerande svar som knappast kräver en tydlig majoritet för att haspla ur sig!

Förvirringen runt denna strategiska plan tilltog när man kunde läsa i hälsingetidningarna så sent som samma dag (20/5) att Knapp inte ville utesluta att det skulle komma förslag på nerläggningar före valet 2010, men att hon hellre såg en skattehöjning som en lösning på de förväntade underskotten.

Brink, hennes borgerliga kollega, ville däremot inte alls diskutera någon skattehöjning.

När sedan landstingsfullmäktige inleddes med en rapport av Ann-Margret Knapp säger hon inledningsvis att det är nödvändigt att ha en majoritet som kan ställa sig bakom nödvändiga beslut som behöver genomföras i den strategiska planen.

Fem minuter senare deklarerar Knapp att man inte avser att genomföra någonting av de kraftiga nerläggningsförslag som finns i den strategiska planen. Samma sekund (klockan 9.54) trycker informationsavdelningen iväg pressmeddelandet till länets media vilket får sägas vara väl tajmat.

I pressmeddelandet säger centersossarna att man nu fokuserar på att bygga upp en bassjukvård och det tillsammans med en uppstart av vårdvalet gör att man inte hinner med något mer i nuläget.

Är det någon mer än jag som misstänker att man förmodligen inte kommer att hinna med något kontroversiellt före valet 2010?

Denna halvborgerliga majoritet har alltså inget annat att komma med än det som Vänsterpartiet redan konstaterat, det vill säga en skattehöjning på runt 4050 öre!

Men man undviker noga att säga vad man har för avsikter med slutenvården efter valet 2010.

Risken att dessa partier ligger lågt och mörkar före valet men dammar av den strategiska planen direkt efter valet 2010 är tyvärr överhängande.

Det är dags för en vänstersväng!

Alf Norberg

landstingsvänstern

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel