Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strategi mot kommande stormar

/

Annons

Oj, vilket väder vi har numera. Solen är varmare, stormen hårdare och regnet intensivare.

Varje oväder – som den regnstorm som precis passerat Sverige – kan inte härledas till klimatförändringarna, men tillsammans utgör de helt klart en indikation på vad som komma ska.

I Sverige är det inte värst – totalt sett kan det till och med bli lite bättre här med klimatförändringarna, lite varmare och därmed lite trevligare.

Även om raserade broar som i Leksand eller inregnade sjukhustak som i Borlänge är allt annat än trivsamma, så är hela landsändar översvämmande som i Bangladesh eller hela länder försvunna som öriket Tuvalu i Söderhavet långt värre.

Eller över femtio grader varmt på italienska Rivieran och i grekiska skärgården som man befarar att det kan bli under somrarna framöver.

I veckan möttes G8-ledarna i Italien.

Vår statsminister fick vara med då Sverige är EU-ordförande detta halvår.

Om det var Fredrik Reinfeldts förtjänst att de kom överens om ett klimatmål är dock högst tveksamt, snarare berodde det på USA:s Barack Obama.

G8-mötet landade på samma mål som FN: högst två grader till får genomsnittstemperaturen stiga.

Målet är svårhållet.

Dels är det omöjligt att förutse hur många grader som temperaturen stiger oavsett vad vi gör. Om vi helt skulle sluta släppa ut klimatförändrade gaser så kan temperaturen stiga mer än två grader ändå, därför att förändringarna är oerhört långsamma och svåra att kalkylera.

Dessutom är två grader väldigt mycket – som målsättning – och därmed ett lättkritiserat mål. Just nu har medeltemperaturen stigit knappt en grad på hundra år – och redan nu ser vi konsekvenserna.

I värsta fall ser man två-gradsmålsättningen som att man kan fortsätta som vanligt i hundra år till.

G8-mötet har nu krattat manegen för klimattoppmötet i Köpenhamn i december i år. Där är det meningen att man ska komma fram till ett nytt Kyotoprotokoll som måste innehålla strategier för att få ner koldioxidutsläppen, och inte stanna vid luddiga formuleringar om antal grader.

Dessutom måste man bygga vidare på Kyotoprotokollets strategier för hur man ska skydda sig mot de väderförändringar man vet kommer.

Världens ledare måste enas om en internationell strategi för hur vi bäst skyddar oss mot kommande stormar.

En regnsjuk semester kan vara den bästa av opinionsbildare.

Vi får verkligen hoppas att resten av världen också har något annat än lagom väder, så att klimatmötet i vinter faktiskt når resultat.

Stina Morian

Liberala Nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons