Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strategi för att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn

Då Ljusdals kommun troligen behöver kunna ta emot 96 ensamkommande barn under nästa år behövs en strategi för hur det ska gå till. En sådan presenterades under omsorgsnämndens sammanträde på onsdagen.

Under omsorgsnämnden på onsdagen drog Kenneth Forssell, chef på integrationsenheten, igenom den plan, eller strategi, han arbetat fram för mottagandet av det utökade antal ensamkommande flyktingbarn som kan komma till kommunen under nästa år.

Migrationsverket har räknat ut att hela 40 000 platser behövs runt om i landet enbart för ensamkommande flyktingbarn under 2016, att jämföra med detta års beställning av platser – 4 850.

Platsbeställningen läggs ut på länsstyrelserna i landet som i sin tur fördelar plasterna i kommunerna. Gävleborgs län förväntas kunna ta emot 1 183 ensamkommande barn. Ljusdal går från elva platser till 96 inför kommande år.

Läs mer: Så här sa kommunalråd Lars Molin (M) om ökningen av platser

Det är en stor ökning och enligt Kenneth Forssell behövs en strategi för hur detta ska hanteras. Något alternativ till att godta ökningen finns nämligen inte enligt integrationschefen.

– Gör man det inte så straffas man. Migrationsverket kan skicka barn till oss i alla fall, och om man inte skriver upp sitt antal platser kan de dessutom skicka dubbla mellanskillnaden, säger han.

Det skulle för Ljusdal kunna innebära upp till 170 barn att ta hand om.

– Så vilket val har man som kommun?, frågar sig Kenneth Forssell.

Under omsorgsnämndens sammanträde presenterade han sin plan, den plan som han arbetat fram tillsammans med nye socialchefen Mikael Björk.

– Första tanken när det här dök upp var "nu klappar vi ihop och går hem", sa han inför nämnden.

Men efter att ha gått igenom det ordentligt så tror han att det är möjligt för Ljusdal att lösa situationen. Inte minst för att det verkar vara möjligt, enligt Länsstyrelsen, att skriva upp antal platser stegvis under året.

Ett av förslagen Kenneth Forssell tog upp är att Ljusdal upphandlar ett externt HVB-boende för 40 barn, ett annat att man upprättar ett fjärde Credo, HVB-boende i egen regi.

Mikael Björk tror att Ljusdals kommun kommer att klara av den situation som uppstått.

Hur känns det att detta är en av de första frågor du får ta tag i som ny socialchef?

– Att börja med att skriva upp asyltalen med 8,2 gånger mot för hur det var tidigare är en jätteutmaning. Vi har bland annat svårt att hitta socialsekreterare, men vi jobbar med frågan och jag är otroligt stolt över förvaltningen. Jag tror att vi kommer att lösa det här, men det kommer att bli tufft.

Helena Brink (C), omsorgsnämndens ordförande, tror också hon att det kommer att lösa sig, och hon tror att öppnandet av ett nytt Credo är en bra lösning på sikt.

– Det är ett framgångsrikt och bra koncept som vi är duktiga på, så det ser jag på sikt, säger hon.

Under omsorgsnämndens sammanträde diskuterades en eventuell upphandling av externa platser och huruvida det är ett bra alternativ eller inte.

– Får vi en massa barn och ungdomar som vi inte kan placera själva så är det klart att vi måste lösa det, då kan det bli externt, säger Helena Brink.

Ett snabbt beslut i frågan kommer att krävas, men omsorgsnämnden valde att tillsätta ett extra arbetsutskott den 7 december. Då ska Mikael Björk och Kenneth Forssell ha tagit fram en mer detaljerad plan på hur Ljusdals kommun ska klara av att ta emot 96 ensamkommande flyktingbarn. Kommunledning och kommunchef kommer att bjudas in till mötet.

Läs också: Välkomna extrapengar till Bollnäs och Ovanåkers kommuner

Ledare: Hör socialtjänstens rop på hjälp