Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strand satsar på hälsobiten

I söndags slog "den plötsliga döden" till igen och en 14-årig pojke från Västmanland avled under en fotbollsmatch.
Inom Strands IF försöker man på bästa sätt att undervisa sina ungdomar i att må bra.
– Det gäller att få ihop det med skola, fritid och idrott. Lyckas man med det mår man bra, och då kan man också prestera, säger Robert Örnehag, ungdomsansvarig i Strand.

Strand ville köra ett projekt i samråd med skolan där ett av klubbens ungdomslag i fotboll skulle träna en tidig träningstid i veckan – före skoltid – under mars månad. Man sökte därför ledigt en timme varje tisdagmorgon för eleverna, men fick avslag.

– Vi vill lära våra ungdomar att planera sin tid med skola, fritid och idrott. Skolan går alltid i första hand och därför accepterar vi skolans beslut att eleverna inte fick ledigt.

– Men jag tror att alla hade tjänat på vårt försöksprojket, säger Robert Örnehag.

Nu ger inte Strand upp för det. Under påsklovet kommer man att ha ett träningsläger med dubbla träningspass, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Däremellan kommer det att ligga ett teoripass.

– Och då handlar det inte om fotbollsteori utan vi får hjälp av Sisu som kommer att ha kost-, och hälsolära, säger Robert.

– Det gäller att kunna ta till vara på "må-bra-biten".

Robert menar att man måste få ihop pusslet med skola, kost, fritid och idrott.

– Man kan inte idrotta och glömma sina kompisar, och är man en riktig kompis ställer man också upp om någon måste iväg å träna i någon annan idrott.

– Mår man bra i skolan och har kompisar att umgås med på fritiden, då utvecklas man som människa. Då kommer de andra bitarna, att utveckla sig inom sin idrott, av sig själv.

När det gäller den tragiska händelsen i söndags så är det ingenting man tagit upp inom klubben.

– Men det är kanske dags att ta upp det igen. Vi har ju i föreningens policy – "den svartvita tråden" – belyst frågan. Det är viktigt att lära känna sin kropp, och mår man inte bra ska man inte träna, säger Robert.

Men att må bra, det ska Strands fotbollsgrabbar få lära sig under påsklovet.

Fotnot: I december 2001 avled den då 10-årige Per Svensson under en ishockeyträning i Hudiksvalls ishall. Dödsorsaken orsakades av sjukdom.