Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strålande marknad i Skästra

Skästra marknad bjöd på strålande sol, rykande varma kolbullar, ponnyridning, vackra hantverksprodukter, lokala ostar samt korv gjord på diverse vilda djur.

Det är en härligt solig vårdag när Skästra marknad drar i gång. Bilarna parkeras på andra sidan 83:an och sedan får man huka sig genom kotunneln under vägen för att komma till marknadsplatsen.

Skästra var marknadsplats redan 1712, enligt uppgift från byaföreningen. I slutet av 1800-talet var marknaden stökig med mycket fylla och slagsmål och förbjöds därför. 100 år senare, 1996, startade den i gång igen.

Genom åren har den hållit till såväl längs Skästra byväg som uppe vid torget. Förra året fick knallarna nöja sig med att stå längs vägen.

– I år har vi den här uppe på torget, säger Jakob Silén, som steker kolbullar till hugade besökare.

Han berättar att det har kommit runt 50 marknadsknallar, varav de flesta finns inne i logen.

Där inne sjunger döttrarna Elsa och Julia på en liten scen nära taket, samtidigt som besökarna erbjuds ett stort utbud av allehanda hantverk, ostar, korvar och karameller.

Karin Kämpe Johansson från Lima i Dalarna har tagit med sig egenhändigt sydda små får, handledsvärmare och kläder som hon har gjort av päls från Gotlandsfår.

– Jag har inga egna får, utan köper in skinnen, säger hon.

De handsydda fåren är fyllda med kardad ull och är brandsäkra, försäkrar Karin. Inga Malmström från Småland kramar fascinerat ett av de gosiga fåren och funderar på att köpa ett. Hon berättar att hon är uppväxt i Järvsö och åker hit några gånger om året.

– Det här är första gången jag är på den här marknaden. Jag är så glad att de vill hålla på, vilket arbete de lägger ner.

Bertil Jonsson från Forsbacka har ett av de mer populära stånden. Där säljs viltkorv med älg, björn, hjort, ren och vildsvin som grund, liksom torkat renkött, pepprad och rökt fläskfilé, forbondekorv och mycket att annat. Produkterna köper han från olika lokala producenter, berättar han.

– Vi köper bland annat från ett rökeri i Borlänge och från Björks i Färila. Renkötter kommer från Funäsdalen.

Han är född och uppvuxen i Korskrogen och har kommit till Skästra marknad i flera år, berättar Bertil.

– Det här är en bra marknad för min del.