Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stråhle fyller 100 år

I dag, onsdag, dukas det upp till fest för Einar Stråhle.

Kurirens tidigare chefredaktör fyller 100 år.

Annons

I dag för 100 år sedan föddes Einar Stråhle i Älvdalen. Sedan år 2000 bor han i Stockholm, men innan dess bodde han i Söderhamn. Mellan åren 1958 och 1978 var han Söderhamns-Kurirens chefredaktör.

Det var också i Söderhamn som han i början av 1990-talet träffade livskamraten Elsy Lindley.

När tidningen ringer för att höra hur 100-årsdagen ska firas är det hon som svarar.

– Einar har lite svårt att prata. Han vill, men får inte fram orden, säger hon.

Hur kommer födelsedagen att firas?

– Vi har hyrt en lokal och dit kommer två av Einars egna barn, övrig släkt och vänner för att fira. Det kommer att bjudas på smörgåstårta och vin, saft och tårta, säger Elsy.

Trots att många år passerat finns Söderhamn kvar i minnet. Einars son Allan, som bor i Söderhamn, hälsar ofta på och då brukar de titta i gamla böcker om Söderhamn.

Einar Stråhle har ett långt och spännande liv bakom sig. Som 14-åring lärde han sig hantera yxa, timmersvans, bågsåg och barkspade, för att som skogsarbetare kunna bidra till familjens försörjning.

Under krigsåren kallades Einar in till militärtjänstgöring, två år blev det sammanlagt, men mellan perioderna arbetade han som journalist på Syndikalistiska Ungdomsförbundets tidning och med Arbetaren, men fokus flyttades med tiden till att hjälpa norrmännen.

Speciell är också vänskapen med Tysklands tidigare förbundskansler Willy Brandt. De lärde känna varandra under andra världskriget när Willy Brandt flydde från nazisterna till Sverige och Stockholm.

1942 var de med och startade firman Norsk-Svensk pressbyrå. På kort tid anslöt ett stort antal abonnenter och firman växte snabbt.

Kontakterna mellan Sverige och Norge var intensiva för Einar och de övriga journalisterna, så till den grad att säkerhetspolisen misstänkte att de ägnade sig åt olovlig underrättelseverksamhet. Polisen anhöll bland annat både Einar och Willy Brandt, i tio dagar satt Einar inburad i en cell och förhördes.

Vid ett par tillfällen hjälpte Einar till med att slussa betydelsefulla kurirer till Norge, och två av dem räddade han från att gripas.

Efter kriget lades pressbyrån ner och strax därefter började Einar som journalist på nystartade A-pressens Stockholmsredaktion.

1952 tog Einar över chefskapet på redaktionen innan han 1958 sökte och fick jobbet som chefredaktör för Söderhamns-Kuriren. Anledningen till att han sökte sig norrut var att han ville tioårige sonen skulle få växa upp i en annan miljö än Stockholm.

Jobbet som chefredaktör hade han fram till sin pensionering i april 1978. Enligt avtalet hade han kunnat sluta tidigare, men Einar ansåg inte att tidningen hade råd med två chefslöner. Därför stannade han kvar till året han fyllde 65.

Einar har alltid varit politiskt engagerad och som skogsarbetare verkade han för bättre arbetsförhållanden i skogen genom Syndikalisterna. Senare anslöt han till Socialdemokraterna och som pensionär deltog han aktivt i Söderhamn och Gävleborg och senare även i Stockholm.

Numera bor Einar på ett äldreboende i Stockholm.

Men Kuriren och Söderhamn håller han koll på. Sonen Allan brukar ta med sig tidningarna ner och sedan berättar Elsy för Einar om vad som händer.

– Han tycker tidningen är annorlunda nu, det var mer Söderhamn i den på hans tid

Hur känner han över att fylla 100?

– Vi brukar prata om det och då skrattar han och tycker det är roligt, säger Elsy Lindley.

Önskar han sig något?

– Nä, han har inte så stora ytor. Men av mig kommer han att få en pampig blomma med orangea frukter. Einar ligger ofta vänd mot fönstret med fin utsikt och där kommer den att stå. Den är han värd, säger hon och fortsätter:

– Han är en underbar man. Det är underbart att vara tillsammans med honom.

Fotnot: Uppgifterna är till stor del hämtade från skriften Einar som Bo Präntare gav ut 2003.

Citat:

Polisen anhöll bland annat både Einar och Willy Brandt, i tio dagar satt Einar inburad i en cell och förhördes.

Annons