Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Straffskatt på arbete

Europeiska kommissionen har nyligen slagit fast att Sverige är, vid sidan av Portugal, den enda medlemsstat i EU som höjt snarare än sänkt den högsta skattenivån på arbete sedan år 2000.

Europeiska kommissionen har nyligen slagit fast att Sverige är, vid sidan av Portugal, den enda medlemsstat i EU som höjt snarare än sänkt den högsta skattenivån på arbete sedan år 2000. Den genomsnittliga inkomsttagaren betalar nära sex av tio intjänade kronor i synliga och dolda skatter. Den högsta totala marginalskatten är på hela 74 procent.

Hur ska Sverige med denna inställning långsiktigt konkurrera med Asiens nya marknadsekonomier, där skattenivån i regel bara är 10-20 procent? Hur ska vi långsiktigt tävla om jobben med Tjeckien och Bulgarien, där skatten är platt på 15 respektive 10 procent för företag och privatpersoner?

Svensk politik har hittills varit mera inriktad på att straffbeskatta de rika snarare än skapa ett konkurrenskraftigt skattesystem. Det har varit viktigare att bygga upp hundratals offentliga myndigheter än hushålla med offentliga medel. Men vi måste ändra inställning nu när den globala konkurrensen om jobben tätnar.

Nima Sanandaji

Skattebetalarnas Förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel