Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Straffavgift för slarv vid skogsavverkning

Straffavgift i stället för åtalsanmälningar kan bli det nya vapnet mot skogsägares slarv med att anmäla avverkningar.

– De flesta skogsägare följer nog lagen så gott de kan, men det finns alltid fall då lagen inte följs. En sanktionsavgift vore en enklare process, säger Åsa Lundberg vid Skogsstyrelsen i Hudiksvall.

Vid planerade avverkningar som är större än 0,5 hektar ska skogsägaren göra en förhandsanmälan till Skogsstyrelsen. Det dyker upp några fall per år, där anmälan om avverkning av en eller annan anledning inte har blivit gjord. Regeln om anmälan gäller dels att återväxten ska säkras, dels att skydda natur- och kulturvärden i skogen.

– Och det är ett tillfälle för oss att kunna bidra med rådgivning. När det gäller hänsyn till natur- och kulturvärden så vet vi att det finns de som inte följer lagens krav, men det finns ju både bra och dåliga exempel. Anmälan ger oss möjlighet att hålla ett öga på att man följer de lagar som finns, säger Åsa Lundberg.

Skogsägaren har stora möjligheter att inom lagens råmärken själv utforma hur avverkningen ska utformas, påpekar Åsa Lundberg, med undantag för skyddad mark, och då ska markägaren ersättas ekonomiskt.

– Det flesta har ett stort intresse för sitt skogsinnehav, och de värden som finns där. När det blir skador handlar det nog mer om att man inte har tillräckliga kunskaper.

Kravet på att anmäla avverkningsplanerna finns det dock inga dispenser från, och processen med åtalsanmälan betraktas som tungrodd och ineffektiv. Samtidigt är det avsaknaden av anmälan sällan avsiktlig. Därför föreslår nu Skogsstyrelsen att man lagstiftar om en sanktionsavgift i stället. Åsa Lundberg tror att en förändring skulle ge flera goda effekter.

– Jobbet med åtalsanmälningar är väldigt tidskrävande för vår del, och för skogsägarna som inte anmäler skulle en sanktionsavgift svida lite i skinnet.