Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort sparbeting skapar rykten

Om fritidsgårdarna och kommunala musikskolan skulle läggas ned bidrar inte det ens med hälften av vad Ljusdals kommuns barn- och utbildningsnämnd kan tvingas spara till och med 2010. Sparbetinget på nära 21 miljoner kronor motsvarar 50-talet tjänster.

– Det är bara att hoppas att staten skjuter till något på utbildningssidan som brukar vara fallet i lågkonjunktur, säger kommunens utbildningschef Stefan Meuller.

Kommunala musikskolan, fritidsgårdarna, Hybo skola, högstadiet i Los...

Det florerar en rad rykten om nedläggningar med anledning av barn- och utbildningsnämndens sparbeting inför nästa år som är så stort som 20,9 miljoner kronor.

Stefan Meuller förstår att rykten uppstår inför hans ännu inte offentliga förslag som politikerna i nämnden ska ta ställning till i april.

För att ge några exempel (som inte är lika med utfallet) hur stort sparbetinget är kan vi berätta att fritidsgårdsverksamheten i hela kommunen i fjol kostade knappt 4,3 miljoner kronor, den kommunala musikskolan nästan lika mycket. Tillsammans alltså omkring 8,5 miljoner kronor.

Skolnedläggning låter drastiskt men behöver ändå inte ge särskilt mycket. Om man rent hypotetiskt skulle lägga ner fritidsgårdarna och kommunala musikskolan liksom två skolor kan det ändå på årsbasis fattas närmare 10 miljoner kronor i besparingar. Om det i sådana fall innebär glesare med personal vill Stefan Meuller inte gå in på.