Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort mörkertal i ny sjukdom

Könssjukdomen kan göra kvinnor sterila och uppgifter om ett stort mörkertal oroar.

Det handlar om bakterieinfektioner som orsakas av mycoplasma genitalium, ett släkte smittsamma bakterier. Studier visar att obehandlad infektion kan orsaka inflammation av livmodern och äggledarna och därmed riskera att kvinnan inte kan få barn.

– Den har säkert funnits väldigt länge, men det är först de senaste 10–15 åren som man börjat tala om den, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Vid en omfattande studie i Malmö undersöktes 7 598 kvinnor som sökt sig till kvinnokliniken. Där testades 2,6 procent positivt för klamydia och 2,1 procent positivt för mycoplasma genitalium. Sjukdomarna skulle därmed vara i stort sett lika vanliga.

I Gävleborg har 733 personer hittills i år fått diagnosen klamydia.

– Det finns väldigt många studier och de kan visa olika saker, men även om det skulle vara hälften så många så innebär det ändå att det är ganska vanligt, kommenterar Signar Mäkitalo.

Någon studie för Gävleborg är inte gjord, så vitt han känner till.

Mörkertalet är dessutom mycket stort, uppemot 70 procent som testas för klamydia kan ha den utan att märka något. Samma sak antas gälla även denna sjukdom.