Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort kulturpris till Dan Josefsson

Dan Josefssons "Mannen som slutade ljuga" har blivit en av fjolårets mest uppmärksammade reportageböcker. Nu får han Johan Hansson-priset på 250 000 kronor för sin granskning av Thomas Quick-fallet.

Efter en Augustnominering, pris som Årets folkbildare och därtill Guldspaden får Dan Josefsson nu ytterligare ett tungt pris. Johan Hansson-priset delas ut av Natur och Kultur till en fackbok som under det senaste året "väsentligen bidragit till samhällsdebatt, fördjupad reflektion och nya insikter".

Josefssons bok handlar om psykoterapeuten Margit Norells starka inflytande över Säters sjukhus och fallet Thomas Quick. "Mannen som slutade ljuga - Berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick" tar vid där Hannes Råstams och researchern Jenny Küttims avslöjanden om rättsskandalen Thomas Quick slutade.

– Utan det hade ingenting hänt, om inte Hannes Råstam och Jenny Küttim hade börjat titta på det här hade Sture Bergwall suttit kvar på Säter i dag, vi hade alla trott att han var en seriemördare, säger Dan Josefsson.

För att få fram den information han behövde sade Dan Josefsson till några av dem som han intervjuade att han arbetade med positiv skildring av psykoterapeuten Margit Norell, inte att det handlade om en kritisk granskning och ett avslöjande.

Har du i dag något dåligt samvete över dina falska förespeglingar?

– Nej. Jag skulle aldrig ha arbetat på det här sättet om det hade handlat om en skitsak, men nu snackar vi om något som väldigt många jurister och politiker är överens om är en av de största rättsskandalerna i svensk historia.

– Jag tror att hela förklaringen till Quick-skandalen mycket väl hade kunnat förbli oberättad. Ingen av de här människorna hade något incitament med att gå ut med det här själva, det är så skamfyllt och smärtsamt för dem.

Priset delas ut under Almedalsveckan och i samband med en debatt kring rättssäkerhet.