Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för Ufo-huset – 30 personer anmälda till visningen

Artikel 6 av 8
Futuro-husen på Noran
Visa alla artiklar

Endast seriösa spekulanter är välkomna på visningen av "ufo-huset" från Tönnebro.
30 personer från Sverige och utlandet har anmält sig. Snart börjar budgivningen.

Annons

Lördag 24/9 är första visningen av Futuro-huset som tidigare stod på Norans skjutfält nära Tönnebro. Det är statliga Fortifikationsverket som äger plasthuset, som nu ska säljas till högstbjudande.

Läs mer: En futuristisk designdröm bland trädtopparna

Fortifikationsverket anar att många är nyfikna på de kultiga och exklusiva "ufo-husen", och kräver kopia på fotolegitimation en vecka före, annars är man inte välkommen på visningen.

Ett trettiotal person är anmälda, enligt projektledare Karl-Martin Svärd. Både svenskar och utlandssvenskar.

Budgivningen sker öppet på verkets hemsida, och börjar måndag 3 oktober. Det är mycket sällan ett Futuro är till salu, men värdet torde vara många hundra tusen kronor.

Läs mer: Se upp i farleden! Nu stävar UFO-husen söderut

Marknaden är global, det finns bara ett 60-tal av dessa hus bevarade. Husen är ikoniska för sin futuristiska design, som doftar framtidstro, rymdentusiasm – och plast.

Vi har rapporterat om de bägge Futuro-husen i en lång rad artiklar. De har tidigare tjänat som utkikstorn på Norans skjutfält vid en myr i skogen väster om Tönnebro.

Läs mer: Nu lyfter Futurohusen från Tönnebroskogen – se den historiska flytten

Fältet ska avvecklas, och staten hoppas att få ut mer pengar om mark och ufo säljs separat. Det ena av de två husen är skänkt till flygmuseet i Linköping, enligt statliga regler om kulturhistoriska hänsyn.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!