Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för SVT:s robotdrama

/
  • Lars Lundström (manus) och Harald Hamrell (regi) har samarbetat tätt och ser

Den sociala roboten löser familjelogistiken, värmer ensamma hjärtan och tillfredsställer gatans torskar. Med "Äkta människor" har SVT gjort sin egen variant av "Blade runner".

Annons

Frukosten står plötsligt på bordet, äldsta sonen får hjälp med mattetalen och hans föräldrar kan ägna sig åt varandra i stället för åt den oklippta gräsmattan.
Anita, en så kallad hushållshubot, ter sig som den stressade trebarnfamiljens önskedröm. En mekanisk hushållerska snarlik en människa, till samma kostnad som en bil. Men vad händer när barnen börjar föredra henne framför sina föräldrar? Och valde de i sin tur att aktivera hennes sexfunktioner eller inte?
SVT:s första science fiction-drama om robotar får premiär den 22 januari och är en serie i tio avsnitt utan flygande tefat och högteknologiska framtidsvärldar.
I stället är det vår samtid som sätts under lupp. Huboten, som manusförfattaren Lars Lundström, kallar sin robotskapelse, matchar dagens köksinredningar som handen i handsken.
Den gör sig bättre i storstadsgalleriorna än de flesta äkta människor och att döma av Lars Lundström är också den sociala roboten nästa steg i den oöverblickbara teknologiska revolution vi lever i.
- Vi står just på gränsen till att det händer.
Stort intresse
De internationella visningsrättigheterna är redan sålda, likaså rätten till nyinspelning, vilket sällan inträffar för svenska serier, och i princip aldrig före premiär. Det unika med "Äkta människor" som sience fiction-serie är just placeringen i samtiden, framhåller Lars Lundström. Tillsammans med regissören Harald Hamrell skissade han på ett parallellt samtidsuniversum där teknologin drivs framåt av dem amerikanska militären.
- Vi tänkte oss en teknisk utveckling där man tar fram robotar som sexredskap åt mannarna "overseas", och att de nu blivit hushållsrobotar som gör allt mellan himmel och jord.
Olagligt smarta
Men några av dem har blivit smartare än tillåtet. Likt replikanterna i "Blade runner" drar ett gäng vilda hubotar fram genom markerna, jagade inte av blade runners men av polisens hubot-rotel. En egensinnig uppfinnare har gjort robotarna till självständiga tänkare, med mer eller mindre utvecklat känsloliv. Eva Röse spelar Niska, vars mål är att ta makten från människan, en känslokall och våldsam hubot för vilken ändamålet helgar medlen.
- Hon sitter inte längst fram i söndagsskolan om man säger så. Hon har en agenda och den går hon efter, det spelar ingen roll vem som står i vägen, säger Eva Röse.
Trots de första avsnittens blodbestänkta våldsdåd talar Lars Lundström om sitt sf-drama som både känslostarkt och varmt. För regissören Harald Hamrell var det viktigt att inte göra en mörk dystopi.
- Det finns en hoppfullhet, en tro på att människor och hubotar ska kunna samverka.
Eva Röse välkomnar vardagligheten:
- Man kan förstå den här familjen som får Anita, vad allt blev lätt helt plötsligt.
Erika Josefsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons