Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för skog

Sedan i början på 2000-talet har efterfrågan på skogsmark ökat, och nu är utbudet av skogsfastigheter till salu stort i hela Mellansverige. Så även i Ljusdal med omnejd.

– Det finns både säljare och köpare, så det ser väldigt stabilt ut, säger Göran Persson på LRF Konsult i Ljusdal.

– Det är en stabil prisbild. Det svajar på börserna men skogspriserna står stilla, det går varken upp eller ner, säger Göran Persson.

Utbudet är stort, både på lantbruksfastigheter med skog, mark och ekonomibyggnader, och rena skogsfastigheter. Priserna på skog är i snitt 330 kronor per skogkubikmeter i Ljusdalsområdet, att jämföra med inlandet, där det ligger på runt 290 kronor, och längre söderut, där det är så högt som 374 kronor.

Att så många skogsfastigheter är till salu just nu, beror enligt Göran Persson till stor del på att många människor börjar bli lite till åren, och kanske sitter på en fastighet som ingen vill ta över.

Därtill har möjligheterna att köpa skog ökat.

– Nu får vem som helst köpa skog. Tidigare krävdes förvärvstillstånd, vilket gjorde det svårt för många att få köpa skog. Nu är prövningen borta.

Dessutom börjar alltfler se värdet av skogen som en kapitalplacering.