Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för nya husavdraget

Sedan 1 juli har Skatteverket betalt ut mer än 411 miljoner kronor i skattereduktion för ROT- och hushållstjänster. I Gävleborgs län har Skatteverket tagit emot 2 000 ärenden och betalt ut drygt 14 miljoner kronor för hushålls- och ROT-arbeten.

Annons

Det är stort intresse för det nya husavdraget. Totalt har Skatteverket fått in fler än 64 000 ärenden, sedan de nya reglerna infördes 1 juli. Då infördes den så kallade fakturamodellen. Det innebär att skattereduktionen för husarbete (hushålls- och ROT-arbeten) dras av direkt på fakturan. Företaget som säljer tjänsterna ska sedan skicka en ansökan om husavdrag till Skatteverket för att få tillbaka skattereduktionen.

I Gävleborgs län har Skatteverket fått in 2 006 ärenden om husavdrag. Och Skatteverket har hittills betalt ut 14 403 919 kronor i skattereduktion för hushålls- och ROT-arbeten.

Mest pengar har gått till Gävle, närmare fem miljoner kronor, och Sandviken, drygt två miljoner kronor.

Söderhamn ligger trea i länet med 1 511 798 kronor i skattereduktion. Därefter Hudiksvall med 1 473 668 kronor och Bollnäs med 1 378 544 kronor.

Till Ljusdal har skatteverket betalat ut 1 043 095 kronor i skattereduktion, till Ovanåker 551 867 kronor och till Nordanstig 449 810 kronor.

- Vi jobbar på högvarv för att hinna med alla ansökningar. Därför är det viktigt att företagen fyller i sina ansökningar rätt. Annars riskerar de att inte få sina pengar utbetalade i tid, säger Pia Bland Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Är ansökan korrekt ifylld betalar Skatteverket ut pengarna inom tio dagar till de företag som ansökt om preliminär skattereduktion för ROT- och hushållsarbete.

Om ansökan inte är fullständigt ifylld eller innehåller fel kan det ta längre tid. Då måste en handläggare på Skatteverket ta kontakt med företagaren för att komplettera ansökan innan beloppet kan betalas ut.

Mer läsning

Annons