Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort drama när Sverige tog sig till EM-final i handboll efter övertidsrysare mot Danmark

16 års väntan är över.
Efter övertidsdramatik mot Danmark i semifinalen är nu Sverige klara för final i handbolls-EM.
Stor matchvinnare blev målvakten Andreas Palicka och målskytten Linus Arnesson i 35–34-segern.

Senast Sverige spelade final i handbolls-EM var 2002 då de besegrade Tyskland med 33–31 för EM-guld på hemmaplan.

Sedan dess har det varit finaltorka för det svenska landslaget.

Men nu är det dags igen – efter rejäl dramatik.

Under fredagen ställdes Sverige man mot man med Danmark för en plats i finalen mot Spanien som tidigare under dagen besegrat Frankrike.

Och då var det Sverige som var det starkaste laget, trots att de saknade niometersspelaren Simon Jeppsson, och hade i slutet av matchen i ledning med tre bollar.

Då vaknade Danmark.

Med ledning 29–28 för Sverige och knappt tio sekunder kvar prickade Jerry Tollbring stolpen varpå Danmark fick ett sista anfall och med bara sekunden kvar kunde Lasse Svan kvittera för att ta matchen till förlängning.

Två fina räddningar från målvakten Andreas Palicka, varav den sista med huvudet, såg till att Sverige var i ledning med 31–30 efter den första förlängningsperioden.

Danmark spelade under förlängningen utan målvakt när de hade bollen i anfall, vilket Sverige utnyttjade för 33–31 med tre minuter kvar att spela av den andra förlängningsperioden. Men trots räddning från Palicka i det danska anfallet efteråt kunde inte Sverige stänga matchen i ett friläge för Hampus Wanne som sköt rakt på målvakten.

Med minuten kvar av förlängningen var det ledning 34–33 för Sverige.

När Linus Arnesson skickade in 35–33 med 25 sekunder kvar säkrades finalplatsen, trots att Danmark reducerade med 14 sekunder kvar att spela.

Om Sverige vinner finalen mot Spanien är de klara för VM-spel, utan att behöva kvala.