Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Största tappet sedan 90-talet

Sedan årets början har kommunen tappat 271 invånare. Det kan innebära Upp till 12 miljoner mindre i kommunkassan

– Det här är djupt beklagligt och något vi ser allvarligt på, säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S).

Kommunen har från årets början och fram till den 20 september tappat 271 invånare.

Jämfört med samma tidpunkt förra året har utflyttningen ökat med 113 personer, eller 14 procent. Samtidigt har inflyttningen minskat med 101 personer, eller 17 procent.

Prognosen för helåret 2011 förutspådde ett tapp på omkring 200 personer för Söderhamn. Den får nu revideras, då allt tyder på att kommunbefolkningen vid årsskiftet kommer att ha minskats med mer än 300.

– Vi får gå tillbaka till åren 1996-1999 för att notera liknande siffror. Det mesta vi har minskat med i modern tid är 456 personer. Det skedde år 1997, säger Anders Bergsten, utredare på Söderhamns kommun.

Enligt Sven-Erik Lindestam måste kommunen arbeta offensivt på flera fronter för att motverka och till slut vända den nedåtgående trenden.

– Vi måste fortsätta med vårt varumärkesbyggande, fortsätta vårt samarbete med näringslivet för att skapa fler jobb och samtidigt försöka locka hit grupper som kan tänka sig att bosätta sig här.

Hur påverkar det här kommunens ekonomi?

– Det är klart att det slår när det sker befolkningsminskningar. Ett tapp på 300 personer kan röra sig om upp emot 12 miljoner kronor mindre. Därför är det viktigt att arbeta för att motverka detta.