Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storslagen musikal på gång

Det mesta är storslaget när Jon Anderzon satsar på sin största produktion någonsin. Nästa höst har "I ljus och mörker" premiär, en av Sveriges största musikaluppsättningar och den största i länet genom tiderna.
Till veckan rullar öppna auditions igång i Hälsingland.

Föreställningen rör sig från medeltiden, utgår från häxprocesserna och behandlar ämnen som fördomar och grupptillhörighet. Den slår fast att vi behandlar varandra lika illa i dagens moderna samhälle som vi gjorde då – det är bara tillvägagångssättet som har ändrats.

– Förr var en del dömda till det som kallades evig eld. I dag dömer vi också till evig eld eftersom ett enda ord i ett socialt media kan rasera en människas hela liv, säger Alftasonen Jon Anderzon.

Musikalen blir hans 288:e produktion. Bland tidigare stora verk märks Carin Danielsdotter, Annie, Joseph and the amazing technicolor dreamcoat, Operafantomen och sängkammarfarsen Hotelliggaren.

Den nyskrivna stormusikalen "I ljus och mörker" är hans tveklöst största och kommer att omfatta 1000 personer – bara på scenen. Trycket på audition är mycket stort och de kommer att hållas i Bollnäs, Söderhamn, Ljusdal, Hudiksvall, Gävle och Sandviken.

Det som gör musikalen unik är att cirka 40 procent kommer att utspela sig på en bioduk. Filmtrailern är färdig och till den eldades en stor del av en åker upp vid Kyrktjärn i Alfta.

"Pappa" till projektet är Nils-Erik Falk, avdelningschef på Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg. SV Gävleborg går in med en mångmiljonbudget.

– Jag har som Alftabo haft koll på Jon i många år och jag vill använda hans potential så länge han är kvar i bygden, säger Nils-Erik Falk.