Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storskaligt projekt betyder rovdrift på naturen

Allt fler nyheter sprids i press och teve om hur befolkningen från Skåne och Halland till Norrland reser sig mot vindkraftindustrins intrång i livsmiljön.

Annons

Det är framför allt upplevda svåra bullerstörningar som fått människor rasande och förtvivlade.

Nu kan det bli Ovanåkers i tur att drabbas då avgörandet om tillstånd inom kort ska ges eller inte ges för en miljöfarlig anläggning bestående av 83 stycken havsvindkraftverk i Ovanåkers södra Finnskog. Runt etthundra fastighetsägare i byarna runt vindkraftprojektet, och i tre angränsande kommuner kommer att beröras av projektet.

Människorna som bor runt området har protesterat mot det intrång i livsmiljön som industrialiseringen av området och vindkraftsbullret innebär. De teoretiska bullerberäkningar som uppges i Bergviks ansökan är inte tillförlitliga, eftersom det saknas forskning om buller från vindkraftverk av havsmodell på högt belägen kuperad skogsmark med stora öppna hyggen. Decibelvärdet som anges i ansökan är ett medelvärde och det är ljudtopparna som upplevs som svårast att stå ut med.

Invändningarna gäller dock mycket mer än bullret och minskad allemansrätt. Ett storskaligt vindkraftsprojekt innebär en rovdrift på naturen och svår miljöförstöring som kommunen inte får någon ersättning för. Det aktuella området är inte ett riksintresse för vindkraft, det saknas forskning som visar på hur många nya jobb som skapats i kommuner med vindkraftsanläggningar och branschens olönsamhet kräver höjda elpriser och elcertifikat som skattebetalarna gemensamt får betala.

I föregångslandet Tyskland rekommenderas Merkel av experter att backa och avskaffa lagen om den gröna omställningen, som visat sig vara alltför dyr, inte minskat utsläppen i Tyskland, höjt elpriserna till en orimlig nivå och inte gynnat forskning och innovationer inom ny miljöteknik. (Frankfurter Allgemeine 14-02-25).

Vilka politiker i Ovanåker kommer att ta lärdom av det som sker i Europa och värna invånarnas närmiljö?

Naturvän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel