Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsatsning ska få Kringelgruvan i bruk

Kringelgruvan ska tas i bruk igen. Woxna Graphite har fått nya ägare, som räknar med att lägga mellan 100 och 200 miljoner på att få gruvan i toppmodernt skick.

– Vi hoppas på att vara igång inom två år, säger nya vd:n Folke Söderström

Det var tio år sedan det förekom någon brytning i Kringelgruvan – men nu är det på gång igen. Enligt Folke Söderström, ny vd på Woxna Graphite, är granit en mineral som blivit allt mer eftertraktad.

– Därför blev vi intresserade av den här gruvan, där det är bra kvalitet på grafiten.

"Vi" är det kanadensiska bolaget Burke Resources, som köpte Woxna Graphite för en dryg månad sedan. Och nu är planen att gruvan ska tas i bruk inom två år, gärna tidigare än så.

– Vi vet att det är ett jättejobb att sätta gruvan i drift igen. Den tidigare ägaren tjänade inga pengar på den och kunde inte göra några större investeringar.

Gruvan har inte varit i bruk på länge. Däremot har Woxna Graphite under sommaren och hösten kalkat Uxatjärn som är försurad till följd av gruvbrytningen.

En del av arbetet är nu att få kontroll över vattenflödet och undvika att försurat vatten läcker till ån Älman, något man haft problem med tidigare. En lång rad andra åtgärder väntar också.

– Det här ska bli en toppmodern gruvanläggning med allt vad det innebär. Annars kan man inte konkurrera på världsmarknaden.

Och det har ni för avsikt att göra?

– Ja. Det är en ganska liten anläggning, men som sagt är det bra kvalitet på grafiten.

Kommer det att leda till några nya jobb ?

– Det kommer det att göra. Vi kan nog räkna med 20 anställda som kommer att arbeta direkt med gruvan. Sen är det ju andra som kommer att bli inblandade också.