Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Större fynd av militärt sprängmedel 1987 - uppgifter i ny bok

Sprängmedel hittades i vattnet vid Lidingö 1987 i större mängder och på fler ställen än vad som tidigare varit känt. Det handlar om trotyl, militärt sprängmedel, i förpackningar med ryska orden ”trotilovaja sjajka”, där den första upptäckten gjordes av amatördykare.

De nya uppgifterna om fyndet kommer i en uppdaterad utgåva av boken Ryska Elitförband av Joakimvon Braun och Lars Gyllenhaal.

Fynden gjordes under hösten 1987 på tre olika platser, och var alltså större än samtida medierapporter gjorde gällande. Det är fortfarande två år före murens fall och fyra år kvar till Sovjetunionens upplösning. Författarna har efter intervjuer med olika källor, och med tillgång till Säpos dokument till fynden, inte kunnat hitta någon ”kriminell” förklaring till hur trotylen hamnat i vattnet.

Vid den här tiden var det även extremt svårt att få tag på sovjetiska sprängämnen. Placeringarna av fyndet utesluter att någon kastat i trotylen, som också var förberedd för sprängpatroner. Dessutom gjordes bedömningen att de inte legat i vattnet någon längre tid.

Fynden gjordes ca en kilometer från flera oljecisterner och nära både Kaknästornet och Värtahamnen. I boken konstaterar författarna att ryska specialförbandens intresse för kommunikationsanläggningar och infrastruktur samt vapengömmor i dess närhet är väl känt. Bland annat genom avhopparen Vasilij Mitrochin, vars arkiv nu finns på Churchill arkivet i Cambridge. Mitrochin hade ett arkiv som han samlat på sig i decennier och som avslöjade inte bara tusentals KGB-agenter utan också en rad gömmor. I Ryska Elitförband visas bland annat en bild från en gömma utanför en schweizisk flygbas som kunde grävas upp efter uppgifter från avhopparen.

Boken tar också upp vad öppna ryska källor, som böcker och tv-dokumentärer berättat om de sovjetiska operationerna under Kalla kriget. Till exempel uttalar sig kaptenen av första graden (överste) Gennadij Sizikov i dokumentären Undervattnesninjor. Sizikov tjänstegjorde vid marina spetsnaz och pratar om operationer som varade i en-två månader med orden ”Naturligt bedrev vi operationer i fredstid”.

Sizikov medverkade som konsult i dokumentären som också upplyser om ”stridsberedskap vid främmande kuster var reguljärt förekommande” och att ”strategiska mål vid potentiell motståndares kuster för länge sedankartlagda i detalj”.

De ryska specialtrupperna använder undervattensfarkosten piranja, som har kapacitet att föra med sig nukleära minladdningar.

Och den ryske marinhistoriken Arkadij Tjikin har i dokumentärfilmen ”Diversanter” konstaterat om undervattensförbanden: ”Det var inte en gång utan tiotals gånger som de på andra länders territorier sanktionerat utförde skarpa uppdrag. Hur många gånger de for in på utländska staters territorium vet bara få”.

Författarna spekulerar i varför Ryssland lättat på sekretessen sedan Kalla kriget och släppt fram publiceringar om specialförbandens operationer. Tesen är att det handlar om att locka rekryter till specialtrupperna. Bland annat ska luftlandlandssättningstrupperna VDV fördubblas i antal. 2019 är målet att man ska ha 72 000 man.

Författarna ställer retoriskt frågan om det är mycket och jämför med att det är fler än vad som ingår i flera europeiska länders hela försvar, som Sveriges försvarsmakt. Dessutom utrustas specialtrupperna med allt tyngre materiel. Enligt ryska statsmedier ska VDV före 2025 ha 2500 fallskärmsfällbara pansarbandvagnar modell Rakusjka och 1500 BMD-4M.

Satsningen ligger i linje med vad Ryssland övar, förmågan att kunna gå från fredstidsgruppering ut i strid med minimal förvarning för en potentiell motståndare.

Just att koppla dåtid till nutid är en av de saker som bokens nya kapitel förtjänstfullt gör. Både till vad det konkret kan innebära när Säpo säger att Ryssland gör krigsförberedelser på svensk mark, ett möjligt motiv bakom den konstaterade undervattenskränkningen 2014 men också vad som händer i Ukraina.

I veckan hittade den ukrainska säkerhetstjänsten SBU hela två ton trotyl i Marinka, nära fronten i Donbass. De ryska specialtrupperna spelade också en avgörande roll i invasionen av Krim, en operation som inleddes innan Ukrainas president Janukovitj "flydde". Specialtruppernas insats på Krim tas upp i boken.

Ryssland har under torsdagen också utlyst ännu en beredskapsövning som omfattar specialförband som luftlandssättningsstyrkorna, flygvapnet, norra flottan och trupper i södra, västra och centrala militärdistriktet. Metoden att använda övningar för att maskera militära aktioner användes både mot Georgien 2008 och Ukraina 2014. Samtidigt är mängden oannonserade övningar ett sätt att skapa en ny normalbild.

För intresserade av dagens säkerhetspolitiska situation är boken ett välkommet kunskapstillskott.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte tidigare avsnitt av Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar