Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stororder till Bruks ger nya jobb i Arbrå: "Bara en handfull företag i världen som har kapaciteten"

En färsk order värd 4,5 miljoner euro betyder nya jobbtillfällen hos Bruks i Arbrå.
– Vi har fyra nyanställningar på ingång, de första börjar redan i juni, säger Bruks koncernchef Mikael Brännström.

Bruks AB har fått i uppdrag att leverera ett komplett system med hugglinje och bränslehantering till Cramlington i nordöstra England, där bolaget Burmeister & Wain har en bioenergianläggning.

Anläggningen, nära skotska gränsen, ska producera el och värme från biobränsle i form av rundved och flis.

Det totala ordervärdet är 4,5 miljoner euro och Bruks står för projektledning, konstruktion, tillverkning och installation av hela systemet. Tidigare har Bruks oftast levererat enstaka produkter, men den här gången handlar det alltså om en helhetslösning.

– Det är en komplett anläggning där vi levererar allt, från A till Ö. Det är bara en handfull företag i världen som har maskinlösningar och kapacitet att göra det, så på det sättet är det här en väldigt viktig order för oss. Anläggningen i Cramlington kommer också att bli betydelsefull som referensanläggning för framtida affärer, säger Håkan Nordlund, Project Manager hos Bruks.

Bruks i Arbrå tillverkar komponenterna till bränslehanteringssystemet, medan systerbolaget i Tyskland levererar hugglinjen.

Storordern innebär högtryck i produktionen i Arbrå.

– Ja, det kommer att bli full huggning här under sommaren och hösten för att kunna leverera allting. Det blir fullt tryck ute i verkstaden, säger Håkan Nordlund.

Läs även: Bruks största order genom tiderna

Koncernchef Mikael Brännström säger det förutom de fyra nyanställningarna även kan bli aktuellt att hyra in ytterligare kompetens i form av konsulter.

Konceptet med att leverera kompletta system är framtiden för Bruks, enligt Mikael Brännström:

– Det blir jobbigt på sikt om vi bara skulle leverera maskiner, då är vi i händerna på så många andra. Här är vi med och designar en helhetslösning.

Bland komponenterna som tillverkas i Arbrå är tubulatorn, en heltäckt transportlösning för bränsle, något av en flaggskeppsprodukt. Enligt Håkan Nordlund är den till och med unik i världen.

– Tubulatorn är en av våra absoluta huvudprodukter, den gör att vi ofta finns med i diskussionerna i olika projektsammanhang. En riktigt vass produkt, konstaterar Mikael Brännström.

Den nya ordern är Bruks andra på kort tid från Burmeister & Wein. Håkan Nordlund värderar den högt:

– Det är inte det allra största projektet som vi har tagit om man tittar historiskt, men helt klart är det här väldigt stort för Bruks.

Läs även: Per, 19, ritar industriprodukter – tekniksatsning gav honom chansen